Ο δανεισμός από την ΕΚΤ TLTRO φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και από τον Μάιο του 2021, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες σε σχέση με το τραπεζικό ενεργητικό, με τα κεφάλαια TLTRO να αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service.
Η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού από την ΕΚΤ φέρνει βραχυπρόθεσμη αύξηση κερδών αλλά και , μακροπρόθεσμους κινδύνους, επισημαίνει η Moody’s.
Ο δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του μηχανισμού TLTRO σχεδόν τετραπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ανεβαίνοντας στο ποσό ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2021 από περίπου 600 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, επισημαίνει η Moody’s.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 6% των συνολικών ισολογισμών των τραπεζών από περίπου 2% στο τέλος του 2019.
Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που η ΕΚΤ δρομολόγησε το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα το 2010.
Αυτό αντανακλούσε την αρχική ανάγκη αυτών των τραπεζών για στήριξη της ρευστότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους της ζώνης του ευρώ το 2010-2012 και την επακόλουθη εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ για τη στήριξη της αύξησης του δανεισμού, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα τραπεζικά συστήματα που προηγουμένως είχαν κάνει μικρή χρήση της διευκόλυνσης TLTRO, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, του Βελγίου και της Αυστρίας, αύξησαν σημαντικά το δανεισμό τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το Μάιο του 2021, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες κεφαλαίων TLTRO σε απόλυτους όρους, με συνολικό χρέος άνω των 450 δισ. ευρώ, ή 4% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος.
Οι ιταλικές τράπεζες ήταν οι επόμενες στη σειρά με συνολικό δανεισμό άνω των 440 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από τις γερμανικές και ισπανικές ομόλογες τράπεζες με δανεισμό περίπου 420 δισ. ευρώ και 290 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Η αύξηση, 11 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, εδραιώνει ένα πρότυπο μακροχρόνιας εξάρτησης από τη φθηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για τους δανειστές της ζώνης του ευρώ.
Αυτό μειώνει τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους και μπορεί να ωθήσει ορισμένους να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση των εσωτερικών ζητημάτων κερδοφορίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σημαντική χρήση των κεφαλαίων του TLTRO μπορεί να καταστήσει τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών λιγότερο αντιπροσωπευτικά της πραγματικής τους θέσης.
Οι μεγαλύτεροι χρήστες της διευκόλυνσης ήταν ιστορικά οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης, οι Γάλλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί δανειστές επίσης αύξησαν σημαντικά τον δανεισμό τους από το TLTRO κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το κίνητρο του κέρδους οδηγεί στην αύξηση της χρήσης του TLTRO.
Επί του παρόντος δεν θεωρεί η Moody’s ε ότι η υψηλή χρήση TLTRO είναι ένδειξη αδυναμίας χρηματοδότησης.
Η εξάρτηση από τα TLTRO περιορίζει τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης, μπορεί να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση.
Η αύξηση στο δανεισμό TLTRO αυξάνει την εξάρτηση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ από τη φθηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και το λαμβάνει αυτό υπόψη όταν αναλύει την υποκείμενη πιστωτικές δύναμη., καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.