Όπως σας είπα ήδη από χθες, με τους Άραβες ας κρατήσουμε μικρό καλάθι! Όλα αυτά περί των 5 δις. επενδύσεων του Μπιν Σαλμάν τα ακούω …βερεσέ! Καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι σε γενικές γραμμές οι Άραβες είναι δύσκολοι στις δουλειές, πολύ συχνά αλλάζουν αποφάσεις και σε κάθε περίπτωση δεν είναι και οι καλύτεροι συνέταιροι ιδίως όταν αποτελούν μετόχους μειοψηφίας!

Το λέω αυτό, γιατί οι περισσότεροι επιχειρηματίες που τους προσέγγισαν ή τους προσεγγίζουν, νομίζουν ότι θα βρουν τίποτα κορόιδα στα οποία θα κάνουν ένα μεγάλο …δάγκωμα, πουλώντας μειοψηφικά πακέτα! Γενικώς η εμπειρία λέει ότι στους Άραβες πουλάς, αν μπορείς, όλο το μαγαζί! Σε διαφορετική περίπτωση μπλέκεις…

Πάντως, όπως μου λένε οι πηγές μου, που μιλάνε με τους Σαουδάραβες, αν κάτι θα ήθελε ο Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα αυτό είναι το Ελληνικό! Όλο το project στο σύνολο του.

Πάντως για να ξέρετε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της πανίσχυρης αραβικής χώρας, μόνο έναν Έλληνα επιχειρηματία συνάντησε κατ’ ιδίαν! Τον Θοδωρή Κυριακού του Ant1 , ο οποίος έχει ήδη Άραβες μετόχους στο μετοχικό του σχήμα, πλην όμως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι από την Σαουδική Αραβία!

Τεράστια κέρδη καθημερινά για τους Μπακοκαυμενάκηδες, λόγω συγκυρίας, στην Φουτζέιρα! Οι επισκέψεις στα βαρβάτα πολιτικά γραφεία και οι υποδείξεις για συμμετοχή στο ΔΣ της Ιντρακάτ. Την κυρά Νίκη την υπέδειξε το Μαξίμου!

Και μια που ξεκίνησα με τους Άραβες, ήρθαν στο μυαλό μου οι Μπακοκαυμενάκηδες, λόγω Περσικού κόλπου και Φουτζέιρα, όπου τα κέρδη τα οποία καθημερινά αποκομίζουν, όπως μαθαίνω, λόγω ειδικών συνθηκών στην Ενέργεια και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, είναι τεράστια, ασύλληπτα! Γεγονός που τους προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα και τους καθιστά «παίκτες» της νέας τάξης πραγμάτων!

Υπό αυτή την έννοια μαθαίνω ότι οι εφοπλιστές – εργολάβοι πριν καταλήξουν στην τελική σύνθεση του ΔΣ της Ιντρακάτ πέρασαν μια βόλτα από όλα τα βαρβάτα πολιτικά γραφεία των μεγάλων κομμάτων και ζήτησαν να τους υποδείξουν – αν τυχόν έχουν- ανθρώπους της αγοράς στους οποίους έχουν εμπιστοσύνη!

Το Μαξίμου για παράδειγμα φέρεται να υπέδειξε την κυρά Νίκη την Τζαβέλλα! Και όχι οι Θωμάδες όπως αρχικώς είχα την εντύπωση. Τώρα ποιους και αν υπέδειξαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

Τον Χάρη Παμπούκη πάντως, που είναι πολιτικό πρόσωπο, φέρεται να τον υπέδειξε ο Αλ. Εξάρχου, ο οποίος τον γνώριζε από τη νομική του δράση στον Ελλάκτωρα κατά το παρελθόν και τις γνωστές διαιτησίες σε Αλβανία, Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χωστές στις οποίες έχουμε αναφερθεί.

Οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων αίρονται όταν καθαρογραφούν οι αποφάσεις δικαστηρίων!

Για να ξέρετε, επειδή γενικώς πολλά λέγονται και γράφονται, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, παραμένει σε ισχύ μέχρι να καθαρογραφεί η τελική απόφαση των δικαστηρίων. Προφανώς αυτό το γνωρίζει καλά ένας πρώην τραπεζίτης και οι νομικοί του σύμβουλοι!

Η επαναφορά από τον Μητσοτάκη του δόγματος Καραμανλή «Σεμνά και Ταπεινά» για τους υπουργούς της κυβέρνησης! Μακριά από κότερα, χλιδάτα ξενοδοχεία, προκλήσεις και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες!

Απαγορευτικό για τους υπουργούς εξέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν τις διακοπές. Τους προειδοποίησε να μείνουν μακριά από κότερα, κοσμικά νησιά και χλιδάτα, πανάκριβα ξενοδοχεία! Οι διακοπές τους θα είναι ολιγοήμερες και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν την κοινωνία!

Σε απλά λόγια ο πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κοινωνία και εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης επαναφέρει το δόγμα Καραμανλή «Σεμνά και Ταπεινά»! Και το γεγονός τούτο έχει την σημασία του, καθώς ορισμένοι πρωτοκλασσάτοι υπουργοί το έχουν παραξηλώσει με τα τραπεζώματα με διαπλεκόμενους και πρώην προφυλακισμένους επιχειρηματίες, που χτυπάνε όλες τις δουλειές και είναι μέσα σε όλα τα κόλπα!

Ο συναγερμός στην Ευρώπη (ειδικά στη Γερμανία) για βαρύ χειμώνα (λόγω φυσικού αερίου) έχει σημάνει!

*** Ο συναγερμός στην Ευρώπη έχει σημάνει από καιρό, αλλά πλέον το φάσμα ενός πάρα πολύ δύσκολου χειμώνα πλανάται στις περισσότερες χώρες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν την α΄ ή την β΄ εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο, μην το ξεχνάμε. Η κατάσταση είναι ήδη οριακή, στη Γερμανία που έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση άρχισαν τα όργανα των περικοπών και η απόφαση για κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ουσιαστικά ήδη έχει αναθεωρηθεί. Με ότι αυτό σημαίνει για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, αλλά, τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Όπισθεν, ολοταχώς, δυστυχώς για όλους μας.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά η κατάσταση με τις χρεώσεις των εταιριών παραγωγής και εμπορίας ενέργειας έχει ξεφύγει!

*** Στην Ελλάδα, προς το παρόν η ανησυχία βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα, αλλά η κατάσταση με τις αυξημένες χρεώσεις των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεφύγει. Δίνουν χαμηλή τιμή ρεύματος και τρελαίνουν τον κόσμο με τις υψηλές πάγιες χρεώσεις, από τις οποίες δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη. Η διαφάνεια πήγε περίπατο και η κυβέρνηση καλά θα κάνει να σφίξει τα λουριά, σε έναν κλάδο που έχει απολαύσει πολλά ευεργετήματα και πλούσια κέρδη

*** Το εκπληκτικό και όχι και τόσο γνωστό στο πλατύ κοινό είναι ότι η χώρα μας εξάγει ρεύμα σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες και μάλιστα, όπως μαθαίνω, σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που χρεώνουν στους έλληνες καταναλωτές, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι εταιρείες έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, καθώς είναι βέβαιο ότι και από τις εξαγωγές αποκομίζουν μεγάλα κέρδη

*** Μήπως κάποιοι τέτοιοι λόγοι, ανάγκασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον Γ. Ιωάννου, να παραιτηθεί από τη θέση του ξαφνικά, για “προσωπικούς λόγους” και μάλιστα πολύ μικρό χρονικό διάστημα πριν λήξει η θητεία του; Στην πιάτσα ακούγονται πολλά, περί διαφωνίας του επί των χειρισμών στο θέμα των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας και περί ισχυρών πιέσεων από διάφορα κέντρα, εξωθεσμικά και θεσμικά μαζί. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν ο άνθρωπος αυτός, επίλεκτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, μιλούσε κάποια στιγμή…

Για να ξέρετε! Περί Σπ. Θεοδωρόπουλου, ξένου ομίλου και Μπισκότων Παπαδοπούλου

*** Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπήρξε ή όχι επαφή, απ ευθείας κρούση ή μέσω τρίτων, του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με την ιδιοκτησία των Μπισκότων Παπαδοπούλου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο δικτύου. Πάντως, η πηγή μου επιμένει και δεν συνδέει το συγκεκριμένο θέμα με το ενδιαφέρον ξένου ομίλου για την ιστορική βιομηχανία μπισκότων, για το οποίο σας έγραφα προ ημερών.

*** Και προφανώς, όπου μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, ευχής έργο είναι να γίνονται τέτοιου είδους συνεργασίες, ειδικά τώρα που τα καύσιμα και τα μεταφορικά κόστη έχουν γίνει απλησίαστα. Τώρα, το ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη τα δίκτυα στην παρούσα φάση, μπορεί να έχει τη σημασία του, μπορεί και όχι, ιδίως αν η μία πλευρά δεν καίγεται και τόσο…

Η εντυπωσιακή κερδοφορία της Optima και οι εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

*** Μόλις χθες σας έλεγα για τις μικρές τράπεζες και τα περιθώρια επέκτασης και ανάπτυξής τους, καθώς οι μεγάλες τράπεζες… μεγαλοπιάνονται και έχουν κλειστές πόρτες και στρόφιγγες για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εντυπωσιακή η κερδοφορία του 2021 που ανακοίνωσε η Optima bank, μόλις από τον 2ο χρόνο λειτουργίας της στα 16,75 εκ. ευρώ μετά από φόρους. Η συμμετοχή της τράπεζας στο σχήμα αναδοχής όλων των δημόσιων προσφορών το 2021 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η δυναμική παρουσία της στην αγορά εταιρικών ομολόγων και παραγώγων, καθώς και η ευελιξία και η ταχύτητα εξέτασης αιτημάτων από επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και μεγέθους, έφεραν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα.

Για να ξέρετε, περί Παγκρήτιας

*** Και για την Παγκρήτια σας έγραφα μόλις χθες επίσης και κατά τη χθεσινή γενική της συνέλευση. Η Τράπεζα μετασχηματίζεται πραγματοποιώντας αύξηση 98 εκατ. ευρώ και προχωρά σε απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα καθώς και στη συνένωση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με στόχο να γίνει η κορυφαία μη συστημική τράπεζα. Αλλαγή επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου, ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των πιστοδοτήσεων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ψηφιακός μετασχηματισμός και εστίαση σε κριτήρια ESG, αποτελούν τον πυρήνα του σχεδίου ανάπτυξής της.

Η Ελβαλχαλκόρ και ο παλαιός αναπτυξιακός νόμος

*** Κι όμως, η Ελλάδα κάπου έχει έναν παλιό αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο αποφάσισε να ενεργοποιήσει (κι ας ήταν άλλης κυβέρνησης…), αλλά έβαλε μπροστά, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και ένα τμήμα του νέου, που ακόμα περιμένει στο σύνολό του η αγορά! Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, λοιπόν, με βάση τον παλιό αναπτυξιακό νόμο (ναι, άμα θέλουμε λειτουργεί), ενέταξε επένδυσή της ύψους 27,11 εκατ. ευρώ, λιώνοντας τους “παγετώνες” της απραξίας τριών περίπου χρόνων!

*** Κοντά στο ένα ευχάριστο, ήρθε και το δεύτερο! Είχαμε την πρώτη προκήρυξη του νέου αναπτυξιακού, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων, για το καθεστώς “Μεταποίηση-Εφοδιαστική αλυσίδα”, με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου. Άντε, καλορίζικος! Και με ταχείες διαδικασίες ελπίζω, γιατί με τους εως τώρα ρυθμούς…νυχτώσαμε ομαδικώς.

Περί ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και επιστροφής στο Υπερταμείο: Δεν ρωτάνε τον Μακρόν για τα οδυνηρά αποτελέσματα της διαχείρισης του νερού στο Δήμο Παρισίων;

*** Αλήθεια, ποιος ή ποιοι κινούν τα νήματα, ώστε να παραβιαστεί η απόφαση του ΣτΕ, για επιστροφή των ποσοστών που κατέχει το Υπερταμείο σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ; Και είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην έχει διδαχτεί από την γαλλική τραγική εμπειρία ιδιωτικοποίησης του νερού, όπως και σε άλλες χώρες; Δεν ρωτάμε τον Μακρόν ή και τον Σαρκοζί, να μας πουν για τα οδυνηρά αποτελέσματα της διαχείρισης του νερού στο δήμο των Παρισίων, που ανάγκασαν σε επιστροφή των νερών στο δήμο και το δημόσιο;

Τα «καρφιά» Στουρνάρα για Σταικούρα και …πρωτογενή πλεονάσματα

*** Εύσημα στην κυβέρνηση, δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, από τον Γιάννη Στουρνάρα και κάποια έμμεσα και εξ όνυχος “καρφιά” για το υπουργείο Οικονομικών και τον Σταϊκούρα, ώστε να φροντίσουν για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το πλέον δηκτικό ήταν αυτό που ανέφερε ότι κυβερνήσεις τεχνοκρατών δεν αντέχουν σε περιόδους κρίσης και πως η Ελλάδα πρέπει πάντα να έχει ισχυρή πολιτική κυβέρνηση, για να μπορεί να παίρνει αποφάσεις!

*** Να έχουν δίκιο οι άσπονδοι φίλοι του που λένε ότι αυτό που ζητούσε από τους φίλους του στην Ευρώπη, πριν αρχίσει τη δεύτερη θητεία του, και δεν του το ικανοποίησαν τότε, του το δίνουν τώρα – το…χαρτοφυλάκιο; Είναι λίγο νωρίς για τελικά συμπεράσματα, άλλωστε η ευελιξία είναι μέγα προτέρημα για πολιτικούς και τραπεζίτες, κεντρικούς και μη

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι, εύχομαι να έχετε δροσερές ημέρες και νύχτες: Την καλημέρα μου!