Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Κλοντ Παλμέρο δεν ήταν ένας απλός λογιστής, αλλά το «δεξί χέρι» του πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό και αξιόπιστος φύλακας των μυστικών του παλατιού.

Μία φορά τον μήνα, τα δύο πρόσωπα συναντιόντουσαν στο Palais Princier, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να συζητήσουν θέματα διαχείρισης της μοναδικής χώρας, που κυβερνάται από τη δυναστεία του Μονακό, εδώ και επτακόσια χρόνια.

Η κρίσιμη συνομιλία και οι προειδοποιήσεις του Παλμέρο

Το φθινόπωρο του 2012, ο Παλμέρο είχε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη συζήτηση με τον πρίγκιπα. Ο λογιστής ανησυχούσε για τις φιλοδοξίες των ανιψιών του Αλβέρτου, των παιδιών της πριγκίπισσας Καρολίνας. Οι Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι είχαν, ήδη, ξεκινήσει να χαράσσουν την δική τους πορεία, επενδύοντας στον κλάδο των κατασκευών, της τεχνολογίας και των μεταφορών. Όμως, προκειμένου να πετύχουν και να διακριθούν, χρειάζονταν την υποστήριξη της κυβέρνησης και του πρίγκιπα Αλβέρτου.

Συγκεκριμένα, ο Παλμέρο στις σημειώσεις του, έγραφε: «Η κατασκευαστική τους επιχείρηση θα προκαλέσει προβλήματα. [Ο Πιερ Κασιράγκι] είναι πολύ φιλόδοξος και επιθυμεί να κερδίσει πολλά συμβόλαια – πρέπει να προσέξουμε την κατάσταση». Οι προειδοποιήσεις του έπεσαν στο κενό.

Η ευνοϊκή μεταχείριση των αδελφών Κασιράγκι από την κυβέρνηση και τον πρίγκιπα

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα τελευταία 15 χρόνια, η κυβέρνηση του Αλβέρτου ευνοούσε, τακτικά, τα αδέλφια Κασιράγκι. Το 2009, όταν οι δυο τους, ήταν μόλις, 25 και 21 ετών, αντίστοιχα, η εταιρεία τους αναλάμβανε κρατικές συμβάσεις αξίας άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ (60 εκατομμυρίων δολαρίων). Λίγο αργότερα, προσπάθησαν να χτίσουν μια πολυτελή πολυκατοικία κοντά στο φημισμένο Casino de Monte-Carlo και τότε, ο πρίγκιπας Αλβέρτος παρενέβη για να απομακρυνθούν από τη διαδικασία οι υπόλοιποι εργολάβοι. Στο μεταξύ, όταν η εταιρεία τους θέλησε να αναλάβει την αποκλειστική υπηρεσία ελικοπτέρων της χώρας, κυβερνητικός αξιωματούχος βοήθησε την επιχείρηση να προετοιμάσει την προσφορά της, ένα χρόνο νωρίτερα.

Ακριβώς όπως, είχε προβλέψει ο λογιστής, η άνοδος των Κασιράγκι έθεσε σε κίνδυνο το παλάτι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο ο πρίγκιπας ή μέλη της κυβέρνησής του να παρέχουν πλεονέκτημα στα δύο αυτά, μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο ο πρίγκιπας, όσο και τα ανίψια του, αρνούνται τις κατηγορίες. Τα αδέλφια επισήμαναν ότι διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες «με ακεραιότητα και αυστηρή συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς». Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Αλβέρτος τόνισε ότι δεν μπορεί να παίρνει θέση για καμία εταιρεία και ότι οι επιχειρήσεις στο Μονακό «υπόκεινται σε κανόνες για τους δημόσιους διαγωνισμούς, όπως συμβαίνει παντού αλλού».

Παρόλο που το Μονακό έχει ένα μικρό κοινοβούλιο και υπουργούς, το παλάτι παραμένει το πραγματικό κέντρο εξουσίας, με τον πρίγκιπα να διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί βέτο, να επιλέγει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και να καθορίζει την εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, απολαμβάνει ασυλία από ποινικές κατηγορίες ή αστικές αγωγές. Όταν ο Αλβέρτος ανέβηκε στο θρόνο το 2005, υποσχέθηκε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Η κρίση στο Μονακό

Παρόλα αυτά, εκκρεμούν τα πορίσματα δύο διεθνών εκθέσεων αναφορικά με τον τρόπο που το μικρό κρατίδιο πατάσσει το ξέπλυμα χρήματος και την εσωτερική διαφθορά. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, το Μονακό χαρακτηρίζεται ως μια χώρα που, σπανίως, διερευνά και διώκει οικονομικά εγκλήματα, με τον κίνδυνο να περιληφθεί στην λεγόμενη «γκρίζα λίστα» μαζί με άλλες δυσλειτουργικές χώρες, όπως η Αϊτή και η Συρία. Αυτή η διάκριση μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ικανότητά του να προσελκύει διεθνείς επιχειρήσεις.

Στο εσωτερικό της χώρας, το Μονακό κλονίζεται από σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των «Les Dossiers du Rocher», έγγραφα, που διέρρευσαν από χάκερς και αποκαλύπτουν μια σειρά από οικονομικές ατασθαλίες που εμπλέκουν τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλα μέλη του στενού κύκλου του πρίγκιπα. Η εν λόγω «ομάδα» αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, ωστόσο, στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε ο Παλμέρο, ο έμπιστος οικονομικός σύμβουλος του παλατιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε τον Αλβέρτο να καθαρίσει το χάος. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Αλβέρτος απέλυσε τον Παλμέρο και η βασιλική οικογένεια κατήγγειλε τον πρώην σύμβουλό της, κατηγορώντας τον για κακό χειρισμό των οικονομικών της. Ο Παλμέρο, σε δήλωσή του, επεσήμανε: «Πάντα ενεργούσα προς το συμφέρον του πρίγκιπα και της οικογένειάς του, παραμένοντας αφοσιωμένος στις αξίες μου». 

Τα ανίψια του πρίγκιπα Αλβέρτου

Η ιστορία των Κασιράγκι ξεκινά με τον πατέρα τους. Ο Ιταλός Στέφανο Κασιράγκι όταν ήταν 20 ετών, γνώρισε τη μεγαλύτερη αδερφή του Αλβέρτου, Καρολίνα, που υπήρξε η αγαπημένη των ταμπλόιντ. Παντρεύτηκαν σε μια κλειστή τελετή τον Δεκέμβριο του 1983. Η Καρολίνα ήταν έγκυος εκείνη την εποχή και ο γιος της, Αντρέα, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1984.

Ενώ ο πατέρας του είχε δημιουργήσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που πουλούσε αεραγωγούς στη μεταπολεμική Ιταλία, ο Στέφανο είχε το βλέμμα του σε κάτι ενδεχομένως πιο προσοδοφόρο. Απέκτησε ενδιαφέρον για το τοπικό κατάστημα Christian Dior και έγινε αντιπρόσωπος του πριγκιπάτου για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από τη Ford, τη Mitsubishi και την Porsche. Ξεκίνησε τη δική του εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, την Engeco και μια εταιρεία διάθεσης ελικοπτέρων. Ασχολήθηκε ακόμη, επαγγελματικά με θαλάσσιους αγώνες με μηχανοκίνητα σκάφη.

Το μοιραίο γεγονός

Το 1990, ο Στέφανο σκοτώθηκε σε αγώνα πρωταθλήματος ενώ οδηγούσε το καταμαράν του. Ήταν 30 ετών. Ο Αντρέα και ο μικρότερος αδελφός του, Πιέρ, ήταν τότε 6 και 3 ετών. Η Καρολίνα αποσύρθηκε με τα παιδιά σε ένα εξοχικό κτήμα στη Γαλλία. Ο μικρότερος αδελφός της και διάδοχος του θρόνου, Αλβέρτος, δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Στέφανο, ήταν σαν δεύτερος πατέρας για τα αγόρια, φέρεται να έχει πει η ίδια η Καρολίνα.

Τον Ιούνιο του 2009, ο Πιέρ ανακοίνωσε ότι έγινε ο κύριος μέτοχος της Engeco, της εταιρείας ακινήτων που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Στέφανο, πριν από 25 χρόνια. Με συμβόλαια από την κυβέρνηση του Αλβέρτου, η Engeco ανέλαβε σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του νέου Yacht Club de Monaco. Η Engeco ανέλαβε επίσης, εργασίες για επιδοτούμενες κατοικίες, ένα θαλάσσιο τείχος και ανακαίνιση του Conseil National. Τα αδέλφια Κασιράγκι ανακοίνωσαν επίσης, το project Mareterra, μια τεράστια ανάπτυξη που θα αυξήσει την έκταση του Μονακό κατά 3%. Παρά τις επιτυχίες τους, η οικογένεια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων, καθώς και σε νομικά θέματα σχετικά με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Στο μικροσκόπιο των αρχών οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδελφών Κασιράγκι

Η κυβέρνηση του Μονακό ανέθεσε στην εταιρεία των Κασιράγκι τη σύμβαση για τη λειτουργία μιας αποκλειστικής εμπορικής διαδρομής ελικοπτέρων για τους επιβάτες που ταξιδεύουν μεταξύ του Μονακό και του πλησιέστερου διεθνούς αεροδρομίου, στη γαλλική πόλη της Νίκαιας. Σήμερα, η συμφωνία αυτή βρίσκεται υπό διερεύνηση. Η αστυνομία έχει συλλέξει εκατοντάδες αρχεία, που δείχνουν ότι ένα στέλεχος της εταιρείας των Κασιράγκι επικοινωνούσε κρυφά με αξιωματούχο του Μονακό, περίπου ένα χρόνο πριν ανοίξει η διαδικασία για προσφορές. Αυτό έδωσε στην εταιρεία προβάδισμα έναντι του ανταγωνιστή της, καθώς και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα χρειαζόταν για να κερδίσει. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις, ο Αλβέρτος έστειλε τον σύμβουλό του να κάνει μια οικονομική προσφορά στην εταιρεία που έχασε. Οι εκπρόσωποί της απέρριψαν τα χρήματα και κατέθεσαν μήνυση.

Οι αρχές δεν μπορούν να κάνουν πολλά στον Αλβέρτο, επειδή έχει ασυλία, δεν μπορεί να μηνυθεί ή να κατηγορηθεί για έγκλημα στη χώρα του. Όπως συμβαίνει συχνά με τους ισχυρούς ηγέτες και τους απογόνους τους, ο πατέρας του Αλβέρτου, Ρενιέ, είχε μια ανάλογα περίπλοκη σχέση με τον γιο του. Ο πατέρας ξαναέγραψε το σύνταγμα. Ο γιος αγωνίστηκε πέντε φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ρενιέ οδήγησε το Μονακό στα πρόθυρα της εξέγερσης κατά της Γαλλίας και του θρυλικού προέδρου της, Σαρλ ντε Γκωλ. Ο πατέρας φλέρταρε και παντρεύτηκε μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο. Ο γιος είχε δύο παιδιά εκτός γάμου τα οποία αρχικά αρνήθηκε να αναγνωρίσει δημόσια.

Όταν πλησίαζε τα 80 του, καπνίζοντας τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα και έχοντας υποβληθεί σε πολλαπλές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ο Ρενιέ σκέφτηκε το μέλλον του Μονακό.

Το σύνταγμα ήταν σαφές: Το μεγαλύτερο αρσενικό παιδί του ηγεμόνα που γεννήθηκε σε γάμο ήταν το επόμενο στη σειρά για τον θρόνο. Όμως ο Ρενιέ συναντήθηκε κρυφά με συμβούλους και, σύμφωνα με ένα έγγραφο που εξέτασε το Businessweek, σκέφτηκε να παραδώσει τη χώρα σε κάποιον άλλο. Όπως έγραψε ένας από τους συμβούλους, διακυβεύονταν η «μακροζωία της δυναστείας».

Ποιος ήταν ο πιο ικανός διάδοχος για τον Ρενιέ; Ο εγγονός του, Αντρέα Κασιράγκι. Ίσως να μην γίνει ποτέ γνωστό γιατί ο μονάρχης άλλαξε τελικά γνώμη και επέλεξε τον δικό του γιο να αναλάβει τα ηνία. Δεν είναι επίσης, σαφές αν ο Αλβέρτος ή οι Κασιράγκι γνώριζαν το παρασκήνιο. Ο Αλβέρτος ωστόσο, απορρίπτει την ιδέα ότι ο πατέρας του προτιμούσε τον Αντρέα και υποστηρίζει πως όλα αυτά είναι ψέματα.

Διαβάστε ακόμη: