Μαύρη ζάχαρη, φρέσκος χυμός λάιμ, δυόσμος, σόδα, φέτες λάιμ, πάγος και φυσικά ρούμι. Όταν βλέπεις όλα τα παραπάνω υλικά σε μια πρόταση, τότε σίγουρα ξέρεις και το αποτέλεσμα. Mojito: Το κοκτέιλ-σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού κι ένα από τα πιο αγαπημένα παγκοσμίως.

Εύκολο στη δημιουργία του, με δεκάδες παραλλαγές, μεγάλη ιστορία και αρκετές θεωρίες που αγγίζουν τα όρια του μύθου, γύρω από τη «γέννηση» και την προέλευση του ονόματός του.

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες υποστηρίζει ότι το mojito ξεπήδησε από τα γιατροσόφια των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής – γιατροσόφια για να θεραπεύουν τις τροπικές αρρώστιες.

Η ιστορία λέει ότι οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν ένα φάρμακο το οποίο έφτιαχναν με aguardiente de cana (μεταφράζεται ως «νερό που καίει» και θεωρείται κάτι σαν πρόγονος του ρούμι), φύλλα μέντας και χυμούς από ζαχαροκάλαμο και lime.

Mojito

Μια άλλη θεωρία μας ταξιδεύει στον 16ο αιώνα και τον Sir Francis Drake

Η ιστορία λέει ότι κάπου στο 1580, ο Drake έφτασε στην Αβάνα της Κούβας, προκειμένου να κάνει επιδρομή στην πόλη και να γεμίσει τα αμπάρια των πλοίων του με χρυσό.

Το σχέδιό του δεν πέτυχε, αλλά τότε δημιουργήθηκε ένα ποτό, που πήρε την ονομασία El Draque.

Η βάση του ήταν το μπράντι και ο Drake το χρησιμοποίησε για θεραπευτικούς λόγους, καθώς πολλά μέλη του πληρώματός του αντιμετώπιζαν διάφορες αρρώστιες.

Το El Draque έμεινε ζωντανό μέσα στις επόμενες δεκαετίες και άλλαξε μορφή στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Facundo Bacardí Massó ίδρυσε την εταιρία Bacardi Company, αντικατέστησε το μπράντι με το δικό του ρούμι και το mojito πήρε τη σύγχρονη μορφή του.

Οι αφρικάνοι σκλάβοι

Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η «γέννηση» του mojito προήλθε από τους Αφρικανούς σκλάβους που δούλευαν ως εργάτες στις φυτείες κατά τον 19ο αιώνα.

Η θεωρία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι εργάτες πρόσθετα στο φθηνό ρούμι λίγο guarapo, δηλαδή το χυμό από τα ζαχαροκάλαμα.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η ονομασία του mojito προέρχεται από τη λέξη mojo, που στα αφρικανικά σημαίνει «φτιάχνω ξόρκι». Βέβαια κάποιοι λένε ότι το mojito προέρχεται από την ισπανική λέξη mojadito, που σημαίνει «λίγο βρεγμένος».

Αλλά είπαμε πολλές θεωρίες που αγγίζουν τα όρια του μύθου και αυτές που αναφέραμε είναι μερικές μόνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το mojito έχει συνδεθεί πάρα πολύ με τον Ernest Hemingway, καθώς αυτό ήταν το αγαπημένο του ποτό.

Ο «αστικός θρύλος», μάλιστα, λέει ότι ο Αμερικανός συγγραφέας έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο το μπαρ της Αβάνα “La Bodeguita del Medio”, όταν έγινε θαμώνας του και έπινε εκεί το mojito του.

Μάλιστα, φέρεται να έγραψε στον τοίχο του μπαρ τη φράση «Το mojito μου στο La Bodeguita, το daiquiri μου στο El Floridita» – έστω κι αν οι βιογράφοι του διατηρούν τις αμφιβολίες τους.