Για περισσότερες από τρεις γενεές θα διατηρεί τα στοιχεία των φορολογουμένων η εφορία στο νέο Taxis, που θα ξεκινήσει να χτίζεται το επόμενο διάστημα. Η φορολογική μνήμη της εφορίας θα πηγαίνει έναν αιώνα πίσω, καθώς θα διατηρούνται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, η ακίνητη περιουσία, εισοδήματα, οφειλές, μετοχές και οτιδήποτε σχετίζεται με το προφίλ του φορολογουμένου.
Aν και το δικαίωμα της εφορίας να ελέγξει έναν φορολογούμενο φθάνει στην πενταετία και υπό προϋποθέσεις στα 10 ή 15 χρόνια, η φορολογική διοίκηση θέλει να γνωρίζει, για παράδειγμα, πώς αποκτήθηκε ένα ακίνητο, πώς μεταβιβάσθηκε, ποιος το πήρε, τι έγιναν τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και πού βρίσκονται σήμερα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο Taxis, όπως προκύπτει από την προκήρυξη, θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, Κτηματολόγιο, Αστυνομία, Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, δικαστήρια κ.λπ.
Το παλαιό Taxis, πάνω στο οποίο στήθηκαν όλες οι εφαρμογές του Δημοσίου στις περιόδους των πρόσφατων κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή) έφθασε στο τέλος του, καθώς δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις τεχνολογικές ανάγκες της νέας εποχής.
Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής είναι σε εξέλιξη και η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προσφορών είναι η ερχόμενη Πέμπτη 27η Ιουνίου, με τις προσφορές να ανοίγονται στις 4 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 131,55 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Ωστόσο, ο μειοδότης θα πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις που έχει θέσει η φορολογική διοίκηση και το σημαντικότερο να μπορεί να διασυνδέεται με δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού.
Στο νέο σύστημα θα μεταφερθεί και το παλαιό αρχείο της εφορίας, το έγχαρτο, που βρίσκεται στις εφορίες οι οποίες σταδιακά καταργούνται.
Στην προκήρυξη τονίζεται συγκεκριμένα ότι ο μειοδότης του διαγωνισμού «παρέχει τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για μακρά διατήρηση (>100 έτη) των δεδομένων του φορολογικού μητρώου με αρχειοθέτηση των παλαιότερων στοιχείων, με δυνατότητα αναζήτησης και ανάσυρσης. Παράλληλα, τηρείται η ιστορικότητα των δεδομένων και των μεταβολών: τήρηση αρχείου – αρχείων με τις μεταβολές των στοιχείων (εγγραφές, μεταβολές, διαγραφές κ.ά.), ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση της εικόνας του φορολογουμένου που αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την εγγραφή του στο φορολογικό μητρώο».
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΑΑΔΕ στην προκήρυξη, το νέο σύστημα Taxis εγγράφει στο φορολογικό μητρώο φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες και τηρεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Οπως για παράδειγμα:
– Δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων από το μητρώο πολιτών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις αστυνομικές αρχές (ενδεικτικά: αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες παραμονής κ.λπ.).
– Στοιχεία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από τα ενδεδειγμένα μητρώα, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
– Στοιχεία έδρας και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, εσωτερικού και εξωτερικού, με επισήμανση ως προς το εάν συνιστούν (α) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς ΦΠΑ και (β) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς εισοδήματος, διευθύνσεις με γεωπροσδιορισμό.
– Στοιχεία ΦΠΑ (υπαγωγή στον ΦΠΑ γενικά –απαλλασσόμενοι και μη–, υπαγωγή στο κανονικό ή κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα).
– Πληροφορίες για τυχόν ειδικά καθεστώτα φορολόγησης (π.χ. μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους ή προγράμματα επιδοτήσεων) ή για ειδικές διατάξεις-αποφάσεις (π.χ. απαγόρευση πώλησης ακινήτων).
– Οικογενειακή κατάσταση και προστατευόμενα μέλη, σχέσεις μελών.
– Ιδιότητες φυσικών προσώπων και προστατευόμενων μελών που σχετίζονται με προνοιακά επιδόματα ή παροχές.
– Κατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (π.χ. εξαφάνιση, αφάνεια, πτώχευση, εκκαθάριση, αναστολή λειτουργίας, αναστολή χρήσης ΑΦΜ, έλεγχος).
– Τραπεζικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών, σε διασύνδεση με τα πιστωτικά ιδρύματα.