Την ικανοποίησή του για την εκεχειρία στον Λίβανο η οποία, όπως είπε, «θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα ορόσημα την εφαρμογή μιας παλαιάς απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η εκεχειρία είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να εκτονωθεί η περιφερειακή κρίση», καλώντας όλους «να στρέψουμε το βλέμμα για μια εκειχειρία στη Γάζα για να επανέλθει η γειτονιά μας σε κατάσταση ειρήνης και ισορροπίας».

«Ελλάδα και Κύπρος είναι παράγοντες σταθαερότητας που αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και θα είμαστε συντονισμένοι για τα εθνικά μας θέματα», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι «Ελλάδα και Κύπρος διακρίνονται για τη μεταρρυθμιστική τους διάσταση γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και να είμαστε πιο ουσιαστικοί στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ιστορική» ημέρα καθώς στην Κύπρο βρίσκονται 14 υπουργοί και υφυπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια παρουσία από την Ελλάδα σε συνέχεια της κοινής απόφασης να δημιουργήσουμε διακυβερνητική συνεργασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αποτελέσματα ειδικά για θέματα καθημερινότητας.

Εμείς έχουμε πάρει από τη δική σας τεχνογνωσία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε στη ναυτιλία. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ειδικά μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Η επαφή μας είναι καθημερινή», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε ακόμη: