Αντεπίθεση για να μην βαλτώσει στα μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Με προμετωπίδα την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού ως αντιστάθμισμα για τον αυξημένο πληθωρισμό που παρατηρείται καθώς και νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν μετά τα Χριστούγεννα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στην ουσία της αντιπαράθεσης με πράξεις.

Γράφει ο Σωτήρης Πίκουλας

Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι οι μόνες. Υπάρχει στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ παρά τις επισημάνσεις του Χρήστου Σταϊκούρα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, μετά από τουλάχιστον 2 μήνες και θα δουν πώς θα πάνε και τα έσοδα τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ο πρωθυπουργός προχωράει σε μία θεαματική κίνηση τώρα για να κλείσει τα στόματα όσων τον αμφισβητούν ότι δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 5,1% καθώς, συνδυαστικά με την ενεργειακή κρίση, δημιουργεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά τόσο σε προϊόντα πρώτης ανάγκης αλλά και στη ενέργεια, όπως π.χ. 135% στο φυσικό αέριο, 35% στο πετρέλαιο και 45% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από 1.1.2022 ισχύει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 669 ευρώ, ήτοι αύξηση 2% αλλά κρίθηκε ότι λόγω συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία ανεπαρκής. Βέβαια, να τονίσουμε ότι υπάρχει ακόμα η υπόσχεση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ αλλά θεωρείται ανέφικτη μία τόσο μεγάλη αύξηση. Μιλάμε για το διπλάσιο του 7-8%, δηλαδή >14-16% σενάριο που δεν θέλουν να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Έτσι θα προκριθεί μία μέση λύση.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Για το πακέτο στις επιχειρήσεις (εστίαση, διασκέδαση, ψυχαγωγία) που έκλεισαν μετά τα Χριστούγεννα λόγω των περιοριστικών μέτρων, θα ανοίξουν πάλι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού προκειμένου να μπαίνουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι και να μπορεί να επιδοτηθούν για τις μέρες που έκλεισαν. Επίσης, εξετάζεται να επιδοτούνται οι άδειες στους εργαζόμενους που νοσούν από την Omicron σε όσους είναι εμβολιασμένοι. Όλα θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα μετά από διαβουλεύσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

elections greece

Το ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1 Μαΐου, ενισχύει τα σενάρια που λένε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να έχει ένα καθαρό έτος για το 2022. Δηλαδή, να μπορεί έχοντας «ξεμπερδέψει» με την πανδημία και έχοντας πάρει μέτρα για την ακρίβεια, να προβεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες. Πολλοί μιλάνε για εκλογές αλλά η κοινή επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση την αναπτυξιακή τροχιά που θα φέρει η τουριστική κίνηση του 2022.

Τουρισμός και εξαγωγές

Το τουριστικό έτος 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021 και στο πλαίσιο της πανδημίας, αφού θα είμαστε εμβολιασμένοι και άρα καλύτερα προστατευμένοι και από την πλευρά της οργάνωσης αφού ήδη γίνονται κρατήσεις. Παράλληλα, θα τρέξουν και οι πρώτες συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπάρχει μία περαιτέρω δυναμική στις εξαγωγές. Το 2022 δεν θα έχουμε ανάπτυξη λογιστικού τύπου, δηλαδή αύξηση μετά από ύφεση, θα είναι πραγματική και υπολογίζεται πάνω από το 4,5%.

Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται επιβεβλημένο ότι οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσουν μετά το φθινόπωρο του 2022. Είτε έχουμε εκλογές το 2022 είτε έχουμε το 2023, το έτος που διανύουμε είναι καθοριστικό, είναι προεκλογικό με την έννοια της προπαρασκευής του κόμματος για μία στρατηγική αυτοδυναμίας τόσο στις πρώτες όσο και κυρίως στις δεύτερες εκλογές.

Κερδίζει τη μάχη

Το τρίτο ζήτημα που φαίνεται να βαίνει υπέρ της κυβέρνησης είναι η αποφασιστικότητα που δείχνει απέναντι στο θέμα της ανομίας των πανεπιστημίων. Η αντιπολίτευση κάνει δώρο στην κυβέρνηση με την ανεύθυνη στάση της που θυμίζει «στάση για να μην σπάσουμε αυγά». Όποιος πάρει πάνω του το πολιτικό κόστος απέναντι στο χάος που βλέπουμε στα πανεπιστήμια, θα πιστωθεί τις θετικές εντυπώσεις. Σε αυτήν την τροχιά, η δραστική πολιτική της μη ανοχής της βίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο είναι καταλυτική και θα την πιστωθεί όλη η κυβέρνηση.