Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις στους πολίτες με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως έχουν δρομολογηθεί».

Ειδικά για τους δασμούς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των 27 της ΕΕ. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί θέλει ανάλυση το πώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα».

Ωστόσο συμπλήρωσε «κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και οι φέτα «που δεν παράγοντας στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην «έμφαση που δίνουμε στην ενιαία αγορά» και στο ότι «οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουμε με εμπορικές δυνάμεις όπως η Ινδία, καθίστανται πιο σημαντικές σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κυνηγήσει ακόμα πιο συστηματικά την είσοδο ελληνικών προιόντων σε άλλες αγορές» ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει «στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες».

Όσον αφορά τον πρώτο ρόλο του ΚΥΣΟΙΠ «να συγχρονίζει τις δράσεις παραγωγικών υπουργείων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχει μια ξεχωριστή αξία να εντάσσουμε τις επιμέρους πρωτοβουλίες σε κοινές κατευθύνσεις».

Όπως σημείωσε «παρά τις εισαγόμενες κρίσεις οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων στάθηκαν ανάχωμα στον πληθωρισμό των τροφίμων. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε νομίζω όμως ότι έχουν δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Έχουμε ανατροπή μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης και των ενοποιημένων αλυσίδων εμπορίου με τις ΗΠΑ να παίρνουν σημαντικές αποστάσεις.

Είναι μια εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος. Ούτως ή άλλως η δημοσιονομική ευρωστία αποκτά μεγαλύτερη σημασία και είναι ο βραχίονας στον οποίο χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας».

«Η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο εντάσεων και τρικυμιών που είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης των ΥΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού παιχνιδιού» παρατήρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: