«Το 1949 κυκλοφόρησε στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο η μεγάλη ελπίδα τον 21ο αιώνα. Στόχος του βιβλίου ήταν να σκιαγραφήσει πως θα ήταν ο κόσμος το 2000. Περιείχε, δε, και ορισμένες τολμηρές προβλέψεις, όπως την δυναμική ανάκαμψη της Ευρώπης. Προέβλεψε το ευρωπαϊκό οικονομικό θαύμα τις δεκαετίες του 60, 70, 80. Ο συγγραφέας σήμερα θα ήταν πιο δύσκολο να επαναλάβει την επιτυχία του. Γιατί σήμερα αυτές οι νέες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό αλλάζουν και με μεγάλο ρυθμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο forum «Η Ελλάδα το 2040» που γίνεται σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

«Υπάρχουν και αντιφάσεις όπως πλούσιες οικονομίες αλλά και μεγάλο δημόσιο χρέος» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε υπερπληθυσμό, αλλά στην ήπειρο μας υπογεννητικότητα. Από τη μία πλευρά ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους καθιστά επίκαιρη τη συζήτηση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Όσο όμως πιο γρήγορα θα αναπτύσσονται θα βαθαίνει και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτά και σε όσους δεν θα έχουν. Η πρόσβαση στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ελίτ. Στοίχημα να οικοδομήσουμε τη νέα συμπεριληπτική κοινωνία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε επίσης έναν οδικό άξονα για τις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης εικοσαετίας. Σύμφωνα με τον άξονα αυτό, υπάρχουν επτά «μεγάλα πεδία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας» εκτός κομματικού ανταγωνισμού.

Κατεύθυνση πρώτη. Η ανάγκη για απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια.

Κατεύθυνση δεύτερη. Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας.

Κατεύθυνση τρίτη. Ο μετασχηματισμός της πρωτογενούς παραγωγής, με στόχο την αυτάρκεια στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή, αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας και την ποιοτική διατροφή. Σε σύνδεση με τον Τουρισμό και τις εξαγωγές.

Τέταρτη κατεύθυνση είναι αυτό το οποίο ονομάζουμε τεχνολογική επανάσταση και το τι μπορεί να σημαίνει για το κράτος -ήδη το βλέπουμε, νομίζω, έμπρακτα μέσα από την εφαρμογή gov.gr- αλλά κυρίως τι μπορεί να σημαίνει για τις επιχειρήσεις

Πέμπτη κατεύθυνση. Κατεύθυνση η οποία έχει να κάνει με τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του πώς θα αλλάξει το σχολείο συνολικά το 2040. Τα παιδιά που θα γεννηθούν του χρόνου, το ‘22, θα τελειώνουν το σχολείο το 2040.

Έκτο πεδίο διερεύνησης, οι μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις. Αφορούν προφανώς τον κόσμο ολόκληρο, αφορούν όμως ειδικά και τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, η οποία ολοένα και περισσότερο γίνεται πεδίο ανταγωνισμών, προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών.

Και τέλος, τη μεγάλη πρόκληση πάνω σε μία μελέτη η οποία είναι τόσο βραχυχρόνια, η πρόκληση του δημογραφικού. Συρρικνωνόμαστε, το ξέρουμε. Το πόσο, θα μας το δείξει η απογραφή. Είχαμε μία συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από λίγο για τα στατιστικά στοιχεία των εμβολιασμών, όπου ο παρονομαστής είναι η απογραφή του ‘11, για να υπολογίζουμε τα ποσοστά. Εικάζω ότι είμαστε λιγότεροι απ’ όσοι έδειξε η απογραφή του ‘11.