ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Είχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ζητούμενο είναι νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και με τεκμηριωμένες διαδικασίες».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Εκ τότε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Εξήγησε, δε, ότι «ορίζουμε το πεδίο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει και μια ακόμα παραδοχή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίσει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως ΕΥΠ ή αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο ουδέτερο σημείο. Γειτονεύει με κινδύνους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μεταναστευτικό. Η ενεργή εθνική ασφάλειας πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Οι 7 τομές του νομοσχεδίου

O Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις 7 τομές που καθιστούν την χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με διατάξεις όπως η καθολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών.

1)Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ; Ο διοικητής θα μπορεί αν είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν να είναι διοικητές της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά κ. Τσίπρα, ούτε δημοσιογράφοι. Παράλληλά συστήνεται ακαδημία πληροφορίών και αντικατασκοπίας. Και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ

2) Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με την άμυνα και ασφάλεια χώρας και ασφάλεια κρίσιμων υποδομών χώρας.

3) Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και όχι άλλες δημόσιες αρχές. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη άρσης καο θα εγκρίνεται από δύο εισαγγελείς. Όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα η έγκριση θα απαιτεί την έγκριση του τρίτου πολιτειακού άρχοντα δηλαδή του Προέδρου Βουλής

4) Η ενημέρωση μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα διαστήματα που πρέπει να περάσουν για να υπάρξει ενημέρωση. Λάβαμε υπόψη μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν αν αφαιρέσουμε από αυτή την τριμελή επιτροπή τον διοικητή της ΕΥΠ. Το δεχτήκαμε και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αρχικό αίτημα αρσης απορρήτου.

5) Δημιουργία πρωτοκόλλου ώστε να ορίζεται ρητά πότε καταστρέφονται τα αρχεία. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να γίνεται ανεύθυνα και επιπόλαια

6) Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτη. Η χρήση θα συνιστά πλέον κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει την δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μόνο μετά από έγκριση ανώτατου δικαστηρίου. Είμαστε το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί αυστηρό πλαίσιο για κακόβουλα λογισμικά.

7) Μονάδα κυβερνοασφάλειας

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε δυσλειτουργίες που αμέσως όταν εντοπίστηκαν δεσμεύτηκα να τις αντιμετωπίσω. Θα ξαναπώ ότι περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις κομμάτων και φορέων κατά διάρκεια διαβούλευσης ενώ αποκρυσταλλώνει την σημασία της εθνικής ασφάλειας».

«Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται σε απειλές αλλά παίρνουν μορφή ασύμμετρων επιθέσεων με στόχο το μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας. Αποτελεί ή όχι απειλή η συστηματική διοχέτευση ψευδών ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο καπιτώλιο στην Ουάσιγκτρον. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας με επιθέσεις στις δομές ενέργειας ή με το μεταναστευτικό; Παντού στον κόσμο γίνεται η συζήτηση αυτή και η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλει να αμύνεται. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση της εθνικής ασφάλειας και των δικαιωμάτων», ανάφερε.

Επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ που μπορεί να χωρέσει στο τοξικό περιβάλλον. Βλέπουμε ένα πληθωρισμό με λίστες παρακολουθήσεων. Το εβδομαδιαίο σίριαλ περιλαμβάνει υπουργούς βουλευτές τηλεπερσόνες τραγουδιστές από όλα έχει ο μπαχτσές χωρίς να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει ο κατηγορούμενος όχι αυτός που κατηγορεί; Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο απ αυτούς που ε΄στησαν την σκευωρία Novartis. Δεν είχατε τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μια συγγνώμη από αυτους που κρεμάσατε στα μανταλάκια. Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν τα φιλικά σας ΜΜΕ ότι σώθηκαν στο Μάτι η γυναίκα και τα παιδία του Πιερρακάκη από το predator. το predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες».

«Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η πολιτεία έχει άλλες επιδιώξεις. Όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με επιδοτήσεις και καλαθι νοικοκυριού εσείς στήνετε το καλάθι του διχασμού. Το τελευταίαο διάστημα βάλατε στο στόχαστρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Καταλάβετε ότι το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι στο τομέα αυτό. Θα έπρεπε και εσείς να είστε οι τελευταίοι που θα επιθυμούσατε τα εσωκομματικά μας τερτίπια να γίνονται πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο».

Διαβάστε ακόμη: