Στη λειτουργία μιας εθνικής αρχής στη μάχη κατά της ακρίβειας στα πρότυπα της Σουηδίας, καθώς και την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν το μεταναστευτικό για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα αν έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα.
Όσον αφορά, δε, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κατάργησή του με μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης είπε με νόημα «όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται».
Η μάχη για την ακρίβεια
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός:
«Συνεδριάζουμε εν μέσω πυκνών διεθνών εξελίξεων καθώς παρά την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, οι παγκόσμιες αναταράξεις συνεχίζονται.
Η οικονομία μας παραμένει μια από τις πιο δυναμικές αλλά οι εμπορικές αναταράξεις συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα όπως η ακρίβεια.
Μπορεί η Ελλάδα να καταγράφει έναν από τους σημαντικότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρωζώνη και να υπάρχει ανάχωμα από την ενίσχυση των εισοδημάτων, ο πόλεμος των ανατιμήσεων, όμως, δεν έχει λήξει καθώς τροφοδοτείται από τον πόλεμο των δασμών».
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι:
«Προσθέτουμε άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα μας, την εθνική αρχή που θα αναλάβει την εποπτεία της αγοράς στα πρότυπα της Σουηδίας.
Είναι μια αρχή που θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού, θα στελεχώνεται από στελέχη του συνηγόρου του καταναλωτή, της ΔΙΜΕΑ.
Θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των εξωδικαστικών συμβιβασμών. Παράλληλα, θα υπάρχει σε λίγο ειδική εφαρμογή στα κινητά για να ενημερώνουν οι πολίτες αμέσως τους ελεγκτές».
Επιπλέον, προανήγγειλε και «πρόσθετες ρυθμίσεις για σούπερ μάρκετ που θα πρέπει να θεσπίσουν ειδική σήμανση για προϊόντα σε μικρότερο μέγεθος χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μείωση τιμής».
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία για «τις λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς, έναν χώρο που δεν θα ανταγωνίζονται κατ ανάγκην τους εμπόρους. Χρειαζόμαστε και τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτό».
Μεταναστευτικό
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός είπε:
«Αν έβαζα έναν τίτλο θα έλεγα βαρύτερες οι ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου.
«Καθαρές εξηγήσεις, θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό τον μηχανισμό επιστροφών. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Έχουμε περάσει σε μια αντίληψη της Ευρώπης ότι το ζήτημα είναι η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική πολιτική επιστροφών.
Στην Ευρώπη επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης λιγότερους από τους 2 από τους 10 παράνομους διαμένοντες στην Γηραία Ήπειρο.
Η εντολή που έχουμε δώσει είναι η επιτάχυνση των επιστροφών και νομίζω ότι το πλαίσιο θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε να κάνουμε με μια συνολική παρέμβαση που συντείνει στο να έχουμε μια ασφαλέστερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Σταδιακά φαίνονται τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων, και τώρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στις μέχρι τώρα κατακτήσεις της χώρα μας με ορόσημο την Ελλάδα του 2030. Αν σκεφτείτε ότι τώρα φαίνονται οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι αλλαγές στην Υγεία, ό,τι κάνουμε τώρα θα φανεί μετά το 2027.
Ξέρουμε ότι σε αυτόν τον δρόμο δεν θα λείπουν οι δυσκολίες, έχω ζητήσει από τον υπ. Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης μια σύντομη ενημέρωση για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν μπορεί να λυθεί κόβεται.
Είμαι σίγουρος ότι όλος ο αγροτικός τομέας θα αντιληφθεί τα οφέλη από την αλλαγή αυτή. Θέλουμε να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις χωρίς να χάνεται κανένα ευρώ στα χέρια επιτήδειων».
Το όραμα του 2030 και το μήνυμα μέσω της κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι:
«Σταδιακά φαίνονται τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων, και τώρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στις μέχρι τώρα κατακτήσεις της χώρα μας με ορόσημο την Ελλάδα του 2030.
Αν σκεφτείτε ότι τώρα φαίνονται οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι αλλαγές στην Υγεία, ό,τι κάνουμε τώρα θα φανεί μετά το 2027».
Αναφερόμενος στην απόφαση κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι:
«Ξέρουμε ότι σε αυτόν τον δρόμο δεν θα λείπουν οι δυσκολίες, έχω ζητήσει από τον υπ. Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης μια σύντομη ενημέρωση για τη σημαντική απόφαση κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και την απορρόφηση των δράσεών του από την ΑΑΔΕ.
Όταν ένας γόρδιος δεσμός επιμόνως δεν μπορεί να λυθεί, κόβεται. Πήραμε μια απόφαση για αποκατάσταση της διαφάνειας στις αγροτικές ενισχύσεις».
«Είμαι σίγουρος ότι όλος ο αγροτικός τομέας θα αντιληφθεί τα οφέλη από την αλλαγή αυτή. Θέλουμε να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις αλλά κανένα ευρώ να μην χάνεται από τον καλλιεργητή και κτηνοτρόφο και να καταλήγει στις τσέπες κάποιου επιτήδειου» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού είχε ξεκινήσει με μια ιστορική αναφορά στην επέτειο υπογραφής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο, της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (28 Μαΐου του 1979):
«Ένα γεγονός που ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη. Και το οποίο τιμούμε 46 χρόνια μετά, με τη χώρα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου μας.
Όλα αυτά, έχοντας ξεπεράσει, στο μεταξύ, αλλεπάλληλες δοκιμασίες, όπως και μία πολυετή οικονομική περιπέτεια».