Δύο περαιτέρω διευκολύνσεις για όσους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος, με αιχμή τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν οι εξής δύο διευκολύνσεις:

  • Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.
  • Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου προγράμματος “Σπίτι μου”, μέσα από το οποίο παραπάνω από 9.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν για ένα ενοίκιο για αντίστοιχο σπίτι, “χτίζουμε” και δρομολογούμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, με 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικούς πόρους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούμε ότι θα ωφεληθούν περί τους 20.000 συμπολίτες μας και πιστεύω ότι συνιστά έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο.

Διαβάστε ακόμη: