Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας και είπε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο έδαφος της Ουκρανίας πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο.

«Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», όπως σημείωσε, και τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εκεί, αλλά και την Οδησσό.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών, έκανε αναφορές τόσο στον τουρκικό αναθεωρητισμό, όσο και στο Κυπριακό, αλλά και στην ιστορία που συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία. Καταδικάζουμε, είπε, απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο και πρόσφατα τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι συνέπειες του πολέμου, ξεπερνούν τα όρια της ηπείρου μας. Πάνω από το 50% των σιτηρών εξάγονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων. Η Ελλάδα εφαρμόζει όλες κυρώσεις προς τη Ρωσία, θα συνδράμουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία, υπογράψαμε κοινή δήλωση προς την ευρω-ατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Η στήριξή μας θα συνεχισθεί. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος, σύντομα θα είναι νέα πόλη- πύλη φυσικού αερίου. Η παρουσία σας εδώ έχει ξεχωριστή σημασία. Η πρωτοβουλία για το δρόμο των δυτικών βαλκάνιων αναβαθμίζεται. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας σας με έμφαση στην Οδησσό.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα. Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Έχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Διαβάστε ακόμη: