«Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ελλάδας στα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, καθώς εκεί ζουν πολλοί Έλληνες ομογενείς» είπε ο πρωθυπουργός μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την ουκρανική κρίση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία».

Ο Δένδιας στη Μόσχα

Εξάλλου και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί αύριο στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς -όπως γνωρίζετε- κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.»