Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόσκληση της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα του 2015 ενώ έστειλε σαφές και σκληρό μήνυμα κατά της Τουρκίας, με φόντο τις τελευταίες προκλήσεις, τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι συνέβη τότε με τα capital controls, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες. Ευτυχώς για τη χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

«Θέλω επίσης, να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε την Ελλάδα όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή υπόσταση. (…) Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική αλλά και ευεργετική. Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη;», συνέχισε.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Ευρωπαίος γιατί οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν να βρουν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφού έκανε αναφορές στο μεταναστευτικό. «Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα, συμβαδίζοντας μαζί της στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών», είπε. «Από την άλλη πλευρά, δε νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται. Αυτά είναι τα δίδυμα θεμέλια του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Οι διαφορές δεν λύνονται με νταηλίκια»

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας και είμαι βέβαιος ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές προτάσεις. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Μητσοτάκης για πανδημία, ψηφιακή κάρτα εργασίας και επισιτιστική κρίση

Για την πανδημία είπε ότι όχι μόνο ενισχύθηκε το ΕΣΥ αλλά η πανδημία αποτέλεσε το εφαλτήριο για ένα νέο ΕΣΥ. «Ήδη στη χώρα μου δρομολογείται ο θεσμός του δωρεάν προσωπικού γιατρού για όλους και τα παραπάνω αναδεικνύουν την δεύτερη παρατήρηση που παραθέτω την κοινωνική διάσταση της πολιτικής μας. Στη διάρκεια της πανδημία ξοδέψαμε δεκάδες δις για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κυρίως όμως υλοποιήσαμε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται σε 3 λέξεις. Λιγότεροι φόροι, σωστή εργασία και ελεύθερη ζωή».

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και στις συνθήκες στους χώρους δουλειάς που προσαρμόστηκαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα με ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά όλα αυτά δείχνουν το μέτρο της προσπάθειας», τόνισε.

«Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα είπε καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση», είπε.