Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90.1», τόνισε ότι «το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα μας».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «οι ροές έχουν μειωθεί» και «έχουν κλείσει 86 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως επίσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τι θα γίνει αν αλλάξει η ηγεσία στην γειτονική χώρα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε πως «η κοινή δήλωση δεν ήταν ένα διμερές θέμα».

Για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο

Υπενθυμίζεται ότι ο Νότης Μηταράκης μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε στην συζήτηση με θέμα «Χτίζοντας μία ασφαλή, δίκαιη και υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Karl Nehammer, τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Antonio Vitorino και τον Προϊστάμενο διοικητικής μονάδας «Οριζόντιες Πολιτικές» και Επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας στη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), κ. Ιωάννη Χατζηγιάννη.

Μιλώντας για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη για το Σύμφωνο. Ακόμα δεν αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη ερωτήματα: πώς θα μειώσουμε τις συνολικές ροές που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί. Πρόκειται για μια κοινή πρόκληση. Είναι ένα κοινό πρόβλημα. Ήμουν πολύ περήφανος που ήμουν μέλος του Συμβουλίου της ΕΕ στη συνεδρίαση που δεχθήκαμε να ανοίξουμε την Οδηγία για τους εκτοπισμένους Ουκρανούς που έρχονται στην Ευρώπη και αυτό αποδεικνύει ότι ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ανοίξαμε τα σύνορα για τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία και το πιο σημαντικό είναι ότι καταρρίψαμε το Δουβλίνο που δεν ισχύει για τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία, το οποίο είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Έτσι, νομίζω ότι η λύση όταν επιστρέψουμε στο Σύμφωνο, πρέπει να είναι να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές. Και υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και πάλι ο ρυθμός αφίξεων από το 2020 έως το 2023 αποδεικνύει ότι δεν πετυχαίνουμε τον στόχο που έχουμε και πρέπει να δούμε ξανά ποια θα είναι η Ευρώπη μετά το Δουβλίνο».

Διαβάστε περισσότερα