Για την ανάγκη να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη για όλες τις κοινωνικές τάξεις, μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως ιστορικά, και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν όπως υποστήριξε, υπάρχει «μη αναλογικότητα» στην είσπραξη φόρων, από διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. «Δεν μπορεί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι οι «πλούσιοι» της ελληνικής κοινωνίας και όσοι έχουν μία εμπορική δραστηριότητα, ή ένα ελεύθερο επάγγελμα να ζουν με μηδενικό εισόδημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως θα υπάρξει μία εξισορρόπηση στην φορολογική δαπάνη ενός ελεύθερου επαγγελματία από την μείωση και εν τέλει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ σχολιάζοντας όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αντιπρόταση.

Όπως είπε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, η βασική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερο από αυτό που ονομάζουμε κατώτατο μισθό που λαμβάνει ο εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει στο ιδιωτικό τομέα, ενώ αναλυτικότερα επεσήμανε: «υπάρχει ένα ζήτημα, δεν μπορεί η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικά εισοδήματα, αυτό είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και την κοινή λογική, το σημαντικό είναι να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη όσον αφορά στην φορολόγηση».

Όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικων, ο κ. Μηταράκης, ανέφερε οτι μετά από συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και την συζήτηση με την αντιπολίτευση, να υπάρξουν βελτιώσεις στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έθεσε ένα παράδειγμα λέγοντας πως «εάν είσαι δικηγόρος και για 30 χρόνια δεν έχεις βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος, τίθεται το ερώτημα πώς ζεις. Αν ζεις καταναλώνοντας περιουσιακά στοιχεία, αυτό είναι ένα μαχητό τεκμήριο, αλλά αν ζεις χωρίς κανένα έσοδο, με άδεια τσέπη, τίθεται ένα θέμα κατά πόσο είναι πραγματική η δήλωση των εισοδημάτων».

Διαβάστε ακόμη: