Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Μασαχουσέτης, το MIT, παραμένει για άλλη μία φορά, δέκατη συνεχόμενη, στην κορυφή της κατάταξης των πανεπιστημίων QS World University Rankings, η οποία φέτος αντανακλά τις ανακατατάξεις που έφερε η πανδημία.
Στη δεύτερη και τρίτη θέση έχουμε ανατροπή, καθώς φέτος τις κατέλαβαν η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, σπάζοντας μία μακρά κυριαρχία των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Τα βρετανικά πανεπιστήμια εκτόπισαν αντίστοιχα το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ. Το πρώτο έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, ενώ το Στάνφορντ από τη δεύτερη θέση βρέθηκε στην τρίτη μαζί με το Κέιμπριτζ.
Ενα άλλο μεγάλο αμερικανικό ίδρυμα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, έπεσε από την τετάρτη στην έκτη έκθεση.
Η Οξφόρδη ανέβηκε στη δεύτερη θέση χάρη στην εμπλοκή της στην ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ τόσο στο ιστορικό πανεπιστήμιο, όσο και το Κέιμπριτζ, έλαβαν εύσημα για την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου έρευνα και την ποιότητα της διδασκαλίας.
Ανοδικά κινήθηκαν ακόμη το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που είναι στην 16η θέση από την 20η, το UCL, στην όγδοη θέση από τη δέκατη, και το Imperial, στην έβδομη θέση από την όγδοη.
Εν τω μεταξύ δύο κινέζικα ιδρύματα μπαίνουν στα 20 πρώτα για πρώτη φορά. Για την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, μετριέται η επιρροή τους στην έρευνα, η καλή φήμη που έχουν σε πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο, η ποιότητα των αποφοίτων βάσει της καλής φήμης που έχουν ανάμεσα στους εργοδότες τους, αλλά και η αναλογία φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Και τα δύο βρετανικά κορυφαία πανεπιστήμια, όπως γράφουν οι Times, παίρνουν άριστα στην ικανότητα των διδασκόντων.