Λίγες γυναίκες έχουν τόσο μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων –και πολύ περισσότερο στον ανδροκρατούμενο κόσμο των τεχνολογικών επιχειρήσεων- όσο η Mira Murati.

Η 34χρονη υπήρξε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του «σεισμού» της OpenAI, μιας εταιρείας την οποία κανείς δεν γνώριζε πριν από ένα χρόνο, αλλά σήμερα έχει κάνει όλο τον πλανήτη να μιλά για αυτήν.

Ως η επικεφαλής τεχνολογίας (chief technology officer) της OpenAI, η Murati είχε υπό την επίβλεψή της την ομάδα που ανέπτυξε το ChatGPT, την πιο επιτυχημένη εφαρμογή της ιστορίας, καθώς και το image generator Dall-E.

Το όνομά της ήταν το πρώτο που έπεσε στο τραπέζι όταν αναζητήθηκε ο διάδοχος του CEO Sam Altman, έπειτα από την θυελλώδη αποπομπή του από την εταιρεία, πριν από τρεις εβδομάδες.

Όλα αυτά οδήγησαν τους Financial Times να της δώσουν μια θέση στη λίστα με τις γυναίκες της χρονιάς που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή, πλάι στην Beyoncé, την Margot Robbie, την CEO της General Motors Mary Barra και την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula vor den Leyen.

Η Murati ήταν ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που ίδρυσαν την OpenAI και παρότι επιλέχθηκε για προσωρινή CEO έπειτα από την απόλυση του Altman, εκείνη στήριξε τον φίλο της: Συνυπέγραψε την επιστολή του προσωπικού της εταιρείας που ζητούσε την επιστροφή του Altman. Μπροστά στην απειλή της αποχώρησης σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI επανέφερε τον Altman.

Γεννημένη στην Αλβανία, η Murati σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Dartmouth College. Πριν από την OpenAI, ήταν αναλύτρια στην Goldman Sachs, μηχανικός στη γαλλική εταιρεία αεροναυπηγικής Zodiac Aerospace, product manager στην Tesla όπου υπήρξε υπεύθυνη για το Model X και αντιπρόεδρος προϊόντων στην Leap Motion, μια εταιρεία εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με την El Pais. Το 2018 μεταπήδησε στην OpenAI, γιατί οι γνώσεις της γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη την έκαναν να πιστέψει ότι η «γενική AI», δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη που θα φτάσει στο επίπεδο της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το να γίνει πραγματικότητα. Όπως είπε σε μία συνέντευξή της στο Wired, ήθελε να είναι μέρος αυτής της εξέλιξης και θεώρησε ότι το καλύτερο μέρος για αυτό ήταν η OpenAI.

Εκτός από την ευθύνη της ομάδας των developers, η Murati έχει και έναν ακόμα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ChatGPT: Διασφαλίζει ότι το chatbot δεν είναι προκατειλημμένο και δεν παραπλανά τους χρήστες, ένα πρόβλημα στο οποίο η εφαρμογή φαίνεται να έχει κάνει πρόοδο στην δεύτερη έκδοσή της.

Διαβάστε ακόμη: