Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε περιοδεία στα Δωδεκάνησα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου και από τη Λέρο έστειλε μήνυμα φιλίας προς την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα έχει ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Πρέπει η ΝΔ να έχει μια ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή και θα την έχει. Θα την είχε ήδη εάν δεν ίσχυε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Θα είχαμε ήδη σήμερα μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν πειράζει, θα την έχουμε μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Από τα Δωδεκάνησα και τη Λέρο θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα φιλίας στην Τουρκία. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί και να υπάρχει συνεχώς κλίμα έντασης. Για να επιλύσουμε όμως το ένα και μοναδικό θέμα που έχουμε, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέση φιλίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα όμως ήταν και ξεκάθαρος πως «ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία».

Τι είπε για την ανάπτυξη των νησιών

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ένα ευχαριστώ για τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία, σε εμένα προσωπικά, ένα ευχαριστώ γιατί εδώ στη Λέρο καταφέραμε και ξεπεράσαμε το 50%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας. Ακουμπήσαμε το 50% σε όλα τα Δωδεκάνησα και ο στόχος μου είναι να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Πρέπει να σας πω ότι για εμένα αυτή η εκλογική επιτυχία μας ήταν μία επιβράβευση μιας μεγάλης προσπάθειας, την οποία ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019, εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών. Καταφέραμε και κρατήσαμε την πατρίδα μας ασφαλή, καταφέραμε και βάλαμε την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Εδώ εξάλλου, στα Δωδεκάνησα, στο Νότιο Αιγαίο, είναι κάτι το οποίο το βλέπετε και το διαπιστώνετε. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, είστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει σημαντική αύξηση πληθυσμού κι αυτό κάτι λέει για τις προοπτικές σας και για την επόμενη μέρα, την οποία έχουμε νομίζω όλοι μας το δικαίωμα να την ατενίζουμε, πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ξέρετε ότι σκύψαμε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, πάνω στα προβλήματα των νησιών μας. Λύσαμε πολλές εκκρεμότητες, πάντα σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια. Δεν είπα ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση συνολικά στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2019. Αυτό το επιβράβευσαν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου».

Τι είπε για το προσφυγικό

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας, «επειδή θυμάμαι καλά και την κατάσταση η οποία επικρατούσε στα νησιά στο μέτωπο του προσφυγικού -όχι μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά κι εδώ στα δικά σας τα νησιά-, θυμάστε ότι όταν είχα έρθει να σας μιλήσω το 2019 στη Ρόδο, σας είχα πει «δεσμεύομαι ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά του προσφυγικού στη ρίζα του» και το λύσαμε το πρόβλημα.

Το λύσαμε το πρόβλημά του προσφυγικού, περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργήσαμε σύγχρονες δομές στα νησιά μας. Καταφέραμε και αγωνιστήκαμε -και δεν ήταν καθόλου εύκολο- να κρατήσουμε τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά στα οποία υπήρχαν και υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων».

Διαβάστε περισσότερα