Στάθηκε στον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Digital Services Act (DSA), που έλαβε το «πράσινο φως» από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη – μέλη της Ένωσης και πρόκειται να υποχρεώσει τις διάσημες πλατφόρμες να αντιμετωπίζουν το παράνομο περιεχόμενο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

«Είτε αφορά παρενόχληση, πώληση πλαστών προϊόντων, παιδική πορνογραφία, είτε προσκλήσεις σε τρομοκρατικές ενέργειες, το Τουίτερ θα πρέπει να προσαρμοσθεί στους κανονισμούς που δεν ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», επέμεινε ο επίτροπος σε τοποθέτησή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP.

Η πρωτοβουλία της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αποτελεί εγχείρημα του κ. Μπρετόν, έχοντας στο πλευρό του την ομόλογό του, αρμόδια στο θέμα του ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστέγκερ.

Ο Έλον Μασκ έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία», προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το μέλλον του δικτύου.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν όρια που τίθενται από τους νόμους.

Η DSA –η εφαρμογή της θα αρχίσει σε λίγους μήνες–, επικαιροποιεί την οδηγία e–commerce, η οποία γεννήθηκε πριν από είκοσι χρόνια, όταν οι τεχνολογικοί «γίγαντες», όπως το Facebook (Meta) και η Amazon, βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο.

Στόχος, η απάλειψη των ζωνών και των καταχρήσεων εκτός νόμου στο διαδίκτυο, με την παράλληλη υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των χρηστών.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει την υποχρέωση της άμεσης αφαίρεσης κάθε απαγορευμένου περιεχομένου (σύμφωνα με τη νομοθεσία) μόλις μία πλατφόρμα το αντιληφθεί.

Υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν τους χρήστες που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθησιν τον νόμο.

Στην καρδιά της νομοθεσίας, οι νέες υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στις «πλέον γνωστές πλατφόρμες», δηλαδή όσες μετρούν «περισσότερα από 45 εκατομμύρια ενεργών χρηστών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσά τους και το Τουίτερ.

Οι πλατφόρμες οφείλουν να αποτιμήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση των υπηρεσιών και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέσα για την αφαίρεση προβληματικών περιεχομένων.

Θα πρέπει να επιβάλουν ενισχυμένη διαφάνεια στα δεδομένα και αλγορίθμους σύστασης.

Θα επιθεωρούνται μία φορά ετησίως, με δικά τους έξοδα, από ανεξάρτητους οργανισμούς και θα τεθούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει την δυνατότητα επιβολής προστίμων που θα φθάνουν το 6% των ετήσιων πωλήσεων σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων.

«Έχουμε νομοθεσία πλέον, η οποία είναι εξαιρετικά σαφής. Θα απαιτηθεί, για να έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν στην Ευρώπη, οι πλατφόρμες να προσαρμοσθούν στους κανόνες», υπογράμμισε ο Τιερί Μπρετόν.

«Αν δεν υπήρχε η DSA, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα Τουίτερ που θα έκανε αντίθετα πράγματα με το ευρωπαϊκό γενικό συμφέρον. Δεν πρόκειται να επιβάλλει το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη, θα πρέπει να προσαρμοσθεί στο δικό μας», συμπλήρωσε.

«Θα έχουμε πολύ σαφείς, ακριβείς, δημοκρατικούς και εύληπτους κανόνες για να αποφασίσουμε τον αποκλεισμό ενός χρήστη. Πιθανή απαγόρευση φυσικά είναι δυνατή και αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά πάντα στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου», ολοκλήρωσε μιλώντας για ενδεχόμενη άρση του αποκλεισμού του Ντόναλντ Τραμπ από το Τουίτερ.