Το ιστορικό κτήριο του Μινιόν επιστρέφει δυναμικά. Χιλιάδες φώτα «άναψαν» για τα Χριστούγεννα το ιστορικό κτήριο, άλλοτε πολυτελές για την εποχή του πολυκατάστημα. Αγέρωχος στέκει ο τσιμεντένιος σκελετός του πολυκαταστήματος, από το 1934 στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας και που καταστράφηκε από εμπρησμό το 1980, στερώντας από τους Αθηναίους ένα εμβληματικό κτήριο και ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα της πρωτεύουσας.
Ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο του ίδρυσε το έτος 1934, το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν και από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό. Ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Ευρώπης.
Ωστόσο, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως με το Μινιόν, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
Μινιόν: Η μεγάλη επιστροφή που έπεται στον επιχειρηματικό χάρτη της Αθήνας
Το Μινιόν είναι ένα κτίριο που παραμένει άνευ χρήσης εδώ και πολλά χρόνια. Βρίσκεται σε μία περιοχή της Αθήνας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κι έχει ενταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης της πολύπαθης Folli Follie, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία. Ο δρόμος μέχρι τελικά ο διαγωνισμός για το θρυλικό Μινιόν να καταλήξει στην Dimand (στις 23 Νοεμβρίου του 2021), που ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος με ένα τίμημα κοντά στα 26 εκατ. ευρώ, κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν.
Το ιστορικό κτήριο είχε αποτιμηθεί στα 25 εκατ. ευρώ και αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της Folli Follie ενώ έχει δοθεί από την εταιρεία ως εγγύηση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, αλλά και τη στήριξη των ομολογιούχων στο σχέδιο εξυγίανσης.
Το project της ανακατασκευής και του ζωντανέματος του εμβληματικού δεκαόροφου κτηρίου αναμένεται να αγγίζει συνολικά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το project, με ορίζοντα τριετίας, περιλαμβάνει μικτή χρήση με γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης κι ενδεχομένως διαμερίσματα.
Από πλευράς Dimand, η κίνηση για την απόκτηση του κτηρίου αποτελεί συνέχιση της στρατηγικής της για αναπλάσεις σε σημαντικά κτίρια της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή της Ομόνοιας η εταιρεία έχει σε εξέλιξη από κοινού με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τις εργασίες για τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» της Αθήνας.