Μίνι κραχ προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια το ενεργειακό σοκ, με το brent να εκτοξεύεται στα 130 δολ. το βαρέλι, την ώρα που η Δύση συζητά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάρκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Παρίσι σημείωσε πτώση 3,6%, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη 4%, το Λονδίνο υποχώρησε κατά 2% και το Μιλάνο κατά 3,6%. Πτώση 1,5% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την ιλιγγιώδη άνοδό τους, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οδεύει σε αποκλιμάκωση και η διεθνής κοινότητα συζητά πλέον την απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών αργού σε αντίποινα στη Μόσχα.
Το brent ενισχύεται 7,9% στα 127,38 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 7,4% στα 124,22 δολ. το βαρέλι. Πάνω από τα 2.000 δολ. η ουγγιά ενισχύεται ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Η τιμή του αλουμινίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων ο τόνος και του χαλκού ανήλθε σε ιστορικό ποσοστό, 10.845 δολάρια ο τόνος.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 746,06 μονάδων (–2,94%), στις 25.221,41 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix με πτώση 50,91 μονάδων (–2,76%), στις 1.794,03 μονάδες.
Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στην Ευρώπη – Άλμα 60% στο ολλανδικό TTF
Δεν έχει τέλος το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η τιμή του ολλανδικού TTF καταγράφει άλμα 61% στα 311 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η ανησυχία για τα πιθανά προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, προκαλούν ενεργειακό σοκ, καθώς εκτός από τις τιμές του φυσικού αερίου, «έκρηξη» καταγράφεται και στο πετρέλαιο, με το brent κοντά στα 130 δολ. το βαρέλι.
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τη μαζική άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και το υψηλότερο κόστος για τα σιτηρά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η εν λόγω αύξηση των τιμών των τροφίμων έρχεται καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε στις αγορές εμπορευμάτων σημαντικές αναταράξεις, κάτι που δείχνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται και μπορεί να πυροδοτήσουν γεγονότα αναλογα της «Αραβικής Άνοιξης».
Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.
Σενάριο – εφιάλτης με πετρέλαιο στα $200 και βενζίνη στα €2,5!