Ξεκίνησε στις 19 Απριλίου στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής η έκθεση που θα παρουσιάσουν η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου -Βαλυράκη και η καλλιτέχνιδα Yumi Hogan με θέμα «Γυναίκες στην Τέχνη – Ένας διάλογος με τη φύση και το περιβάλλον».

Η πολυβραβευμένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη θα παρουσιάσει τα έργα της με θέμα τη φύση και τις παρεμβάσεις σ’ αυτήν, μαζί με την Πρώτη Κυρία της πολιτείας του Maryland, την ζωγράφο νοτιο – κορεατικής καταγωγής Yumi Hogan, στον μουσειακό χώρο Maryland Hall of Creative Arts, σε μία έκθεση που θα έχει διάρκεια περισσότερο από 2 μήνες.

Η έκθεση άνοιξε επίσημα στις 28 Απριλίου, παρουσία του κυβερνήτη του Maryland, Larry Hogan, των πρεσβευτών της Ελλάδας, της Κορέας, της Κύπρου, καθώς και με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Το όραμα αυτής της έκθεσης άρχισε να διαμορφώνεται τον χειμώνα του 2017, με αποτέλεσμα την πρώτη έκφραση αυτού του διαλόγου για τη φύση και το περιβάλλον τον Οκτώβρη του 2019 στον εκθεσιακό χώρο STOART στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα.

Τα έργα των δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στη μόνιμη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες (ΝΜWA), στην Ουάσινγκτον, όπου προβάλλονται τα έργα γυναικών καλλιτεχνών από την Αναγέννηση, προβάλλοντας τα επιτεύγματα γυναικών καλλιτεχνών όλων των εποχών και εθνικοτήτων.

Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη

Όπως έχει διατυπωθεί από το μουσείο, «είναι σημαντικό να τιμούμε τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και επέμειναν στην προβολή της τέχνης τους και αναγνωρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο ευρωπαϊκός, o αμερικανικός και ο ασιατικός πολιτισμός συνδυάζονται στα έργα των δύο ζωγράφων, απεικονίζοντας τη φύση και το περιβάλλον με σύγχρονη φαντασία και παγκόσμια διάσταση. Η ανατολή συνδέεται με τη δύση, μέσα από τη Μίνα Βαλυράκη και τη Yumi Hogan, σε μία κοινή αγάπη για τον φυσικό κόσμο, επιτρέποντας στην τέχνη τους να μιλάει σε όλους μας. Η διευθύντρια του Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες της Washington, Dr. Susan Sterling, αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Ακριβώς όπως ο πολιτισμός κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στη ζωή, έτσι και οι γυναίκες πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Η έκθεση “Γυναίκες στην Τέχνη – Ένας διάλογος με τη φύση και το περιβάλλον” ξεκινά στις 19 Απριλίου σε αυτόν τον αχανή και όμορφο χώρο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εξετάζοντας τα έργα της Βαλυράκη και της Hogan, μπορούμε να καταλάβουμε και να απολαύσουμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτές οι δύο γυναίκες έχουν ενσωματώσει και καθορίσει τη φύση μέσω της τέχνης.

Είτε η έμπνευσή τους βρίσκεται στην ευρωπαϊκή παράδοση της απεικόνισης της νεκρής φύσης, είτε στη ζωγραφική ασιατικού τοπίου, και οι δύο καλλιτέχνιδες φανερώνουν μια εκτίμηση προς τη φύση καθώς αυτή διασταυρώνεται με τη φαντασία.

Γυναίκες στην Τέχνη - Ένας διάλογος με τη φύση και το περιβάλλον

Όλο και περισσότερο, καθώς η σύγχρονη τέχνη αποκτά πιο παγκόσμια διάσταση και οι καλλιτέχνες δεν γνωρίζουν σύνορα μεταξύ ανατολής και δύσης, οι ιδέες που συνδέουν καλλιτέχνιδες όπως η Hogan και η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, συναντιούνται σε μια κοινή αγάπη για τον φυσικό κόσμο. Είναι αυτή η βαθιά και σταθερή πίστη στη φύση –όπως εκφράζεται μέσα από την οπτική της πλούσιας κληρονομιάς τους– που τελικά επιτρέπει στην τέχνη τους να μιλάει σε όλους μας.

Εκ μέρους του Εθνικού Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες (NMWA) θα ήθελα να αναγνωρίσω τη συνεισφορά των χορηγών του NMWA για τη συνάντηση αυτών των δύο καλλιτέχνιδων σε τέλεια αρμονία και για τις προσπάθειες να ενισχύσει τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω αυτής της σημαντικής πολιτιστικής συνάντησης».