Μικτές τάσεις επικράτησαν στις διεθνείς αγορές, στη δεύτερη ημέρα προεδρίας Μπάιντεν. Το πακέτο τόνωσης $1,9 τρισ. του νέου προέδρου εξακολουθεί να παρέχει “ασφάλεια” στην αμερικανική αγορά, με τη Wall Street να συνεχίζει και σήμερα το ράλι, κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά.
Βέβαια την άνοδο υποστήριξαν και πάλι οι τεχνολογικές, με τον Nasdaq να αποτελεί το κύριο στήριγμα, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν θετικά αποτέλεσματα από Intel και IBM.
Οι δύο κολοσσοί των Η/Υ ωστόσο απογοήτευσαν στις ανακοινώσεις τους μετά το κλείσιμο της αγοράς, κάτι που αναμένεται αύριο να αντιστρέψει το θετικό κλίμα. Το ενδιαφέρον στράφηκε και στα εργασιακά μάκρο, ενώ κυρίως αρνητικά πρόσημα καταγράφηκαν στην Ευρώπη μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια στον απόηχο της αλλαγής φρουράς

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε το στόχο στον πληθωρισμό

Σε ετοιμότητα παραμένει η ΕΚΤ για την αναπροσαρμογή των εργαλείων της, επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. «Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας στον πληθωρισμό», τόνισε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε κρίσιμη τη γενναία δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η Lagarde έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την οικονομία είναι σωστές, ωστόσο η πορεία του εμβολιασμού είναι αργή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να αντλήσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο «τέλος της άνοιξης» προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προκαταβολικές πληρωμές για την υλοποίηση των 27 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης από την πανδημία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία, Paolo Gentiloni την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Gentiloni υπογράμμισε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι σημαντικοί μήνες όσον αφορά την αξιολόγηση της Επιτροπής για το πώς καθεμία από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμεί να διαχειριστεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο πλαίσιο του Eurogroup.

ΕΚΤ: Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής, 21 Ιανουαρίου 2021, συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Σταθερό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) στα 1,850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας. Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.
Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό κλίμα επικράτησε και στις αγορές της Ασίας, με όχημα τις προσδοκίες για το «πακέτο Biden.
O δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,82% στις 28.756,86 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
O ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,60% στις 1.860,64 μονάδες.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1% στις 4.085 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,1% στις 29.927 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε +άνοδο 1% στις 3.621 μονάδες. Ο Sensex ενισχύθηκε +0,2% στις 49.868 μονάδες.
Μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια στον απόηχο της αλλαγής φρουράς

ΗΠΑ: Στις 900.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες πολιτείες, με τον συνολικό αριθμό να «πέφτει» μεν στις 900.000 αλλά να βρίσκεται ακόμη σε ιδιαίτερα ανησυχητικά μεγέθη, κοντά στο υψηλό τετραμήνου.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 935.000. Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε, παραμένει ακόμα πάνω από 15 εκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν (14/1/2021), οι αιτήσεις εκτινάχτηκαν σε υψηλό πέντε μηνών, καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 181.000, φτάνοντας έτσι συνολικά τις 965.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Philly Fed: Βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια επιτάχυνε τον ρυθμό επέκτασης της τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia. Ο δείκτης για την τρέχουσα γενικότερη δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 26,5 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλότερα από το αναθεωρημένο ποσοστό των 9,1 μονάδων τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 10,5 μονάδες.
Ο δείκτης υποδηλώνει ότι η συνολική μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή διευρύνθηκε τον Ιανουάριο για όγδοο συνεχόμενο μήνα, μετά από την ισχυρή ανάκαμψη του Ιουνίου που ήρθε μετά από το εκ νέου άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τον Ιανουάριο, το 40% των επιχειρήσεων αύξησε την δραστηριότητα, ενώ το 13% ανακοίνωσε μείωση δραστηριότητας.
Ο δείκτης για νέες παραγγελίες σημείωσε άνοδο 28 μονάδων στις 30 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ ο δείκτης των αποστολών σημείωσε άνοδο 11 μονάδων στις 22, 7 μονάδες. Ο δείκτης απασχόλησης, ο οποίος παραμένει θετικός εδώ και επτά μήνες, σημείωσε άνοδο 17 μονάδων, στις 22,5 μονάδες.

ΗΠΑ: Αύξηση 5,8% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Δεκέμβριο

Αύξηση 5,8% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, και διαμορφώθηκαν στα 1,67 εκατ.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2006, και σηματοδοτεί ότι η αγορά κατοικίας τελειώνει το 2020 με ισχυρό βηματισμό.
Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,71 εκατ., υψηλότερα 4,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Και τα δύο στοιχεία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τον Νοέμβριο, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,578 εκατ. έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,547 εκατ. Τα μηνιαία στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών είναι ευμετάβλητα και συχνά αναθεωρούνται.