Αν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε για τη Βενετία, είναι πως πρόκειται για μια μοναδική πόλη. Ποια άλλη είναι χτισμένη πάνω στο νερό ή έχει τόσο επιβλητική αρχιτεκτονική;

Κι όμως, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο που θυμίζουν κάτι από τη Βενετία. Η ιταλική πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες.

Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της.

Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου και τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Όταν ξεκίνησε να αποκτά εξουσία και δύναμη, δημιούργησε μια «μικρή αυτοκρατορία» γύρω από την Αδριατική Θάλασσα.

Αυτό το κοσμοπολίτικο κέντρο της Ευρώπης ενέπνευσε πολλές πόλεις με τις οποίες συνεργάστηκε και άλλες τις κυρίευσε, δημιουργώντας πολλές «μίνι Βενετίες». Πολλές από αυτές υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το CNN Travel έκανε μια λίστα με τις πιο ατμοσφαιρικές, ανάμεσά τους και η δική μας Κέρκυρα, αλλά και η Λευκωσία της Κύπρου.

Πιράν, Σλοβενία

Το Πιράν είναι πόλη στη νοτιοδυτικά Σλοβενία, στις ακτές της Αδριατικής. Με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τους στενούς δρόμους και τα μικρά σπίτια, αποτελεί ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Σλοβενίας. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, τα ιταλικά ήταν η κυρίαρχη γλώσσα, αλλά με τη δημογραφική αλλαγή, αντικαταστάθηκαν από τα σλοβενικά.

Από το 1283 μέχρι το 1797, η πόλη είχε γίνει τμήμα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Πολλοί εχθρικοί στρατοί και πειρατές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη στο ύστερο Μεσαίωνα. Η πόλη επλήγη από την πανώλη το 1558. Οι τελευταίες δεκαετίες της βενετικής κυριαρχίας σημαδεύτηκαν από παρακμή, λόγω του ανταγωνισμού από την κοντινή Τεργέστη.

Κόπερ, Σλοβενία

Το Κόπερ είναι πόλη επί της Αδριατικής και το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας. Μέχρι το 1954 κατοικούσαν στην πόλη ως επί το πλείστον Ιταλοί. Εκτός από το λιμάνι, σημαντικό είναι και το πανεπιστήμιο που διαθέτει η πόλη. Απέχει 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Τεργέστης.

Σήμερα το πολεοδομικό συγκρότημα έχει πληθυσμό 52.630 κατοίκους και αποτελεί την 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εκ των οποίων οι 1.200 περίπου αποτελούν την ιταλική μειονότητα της πόλης. Πολλά από τα κτίριά της θυμίζουν έντονα τα επιβλητικά κτίρια της Βενετίας. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βενετία, με την Αδριατική να είναι ανάμεσά τους.

Γκράντο, Ιταλία

Το Γκράντο είναι μια πόλη 8.064 κατοίκων στη βορειοανατολική ιταλική περιοχή Friuli-Venezia Giulia, που βρίσκεται σε ένα νησί, δίπλα στη χερσόνησο της Αδριατικής Θάλασσας μεταξύ Βενετίας και Τεργέστης. Ο δήμος του Γκράντο εκτείνεται μεταξύ των εκβολών του ποταμού Isonzo και της Αδριατικής Θάλασσας και της ομώνυμης λιμνοθάλασσας που καλύπτει έκταση περίπου 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χαρακτηριστικό της λιμνοθάλασσας είναι η παρουσία των casoni, που είναι απλά σπίτια με αχυρένια σκεπή που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τους ψαράδες του Γκράντο, οι οποίοι παρέμειναν στη λιμνοθάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιστρέφοντας στο νησί του Γκράντο μόνο κατά τη διάρκεια της ψυχρότερης περιόδου του έτους.

Κέρκυρα, Ελλάδα

 


Η πόλη της Κέρκυρας είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της επιρροής της Δημοκρατίας της Βενετίας. Η παλιά πόλη βρίσκεται μέσα στις βενετσιάνικες οχυρώσεις και περιλαμβάνει έναν λαβύρινθο με αμέτρητους στενούς, πλακοστρωμένους δρόμους που είναι γνωστοί σαν καντούνια. Το όνομα Λιστόν δείχνει βενετική προέλευση, αφού υπάρχουν πολλές πλατείες στη Βενετία με το ίδιο όνομα, ίσως δε παραπέμπει σε μια κλειστή αριστοκρατική ομάδα που καταγράφεται στην Χρυσή Βίβλο. Τα μεσαιωνικά κάστρα που οικοδομήθηκαν στην Κέρκυρα τόσο από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία όσο και από τη Δημοκρατία της Βενετίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του νησιού από τους πειρατές και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η πόλη παρέμεινε στην κατοχή των Βενετών μέχρι το 1797 που ο Ναπολέων Α’ κατέλυσε τη Δημοκρατία της Βενετίας. Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν βενετσιάνικες κατοικίες.

 

Svetvincenat, Κροατία

Το Svetvinčenat αναφέρθηκε για πρώτη φορά περίπου το 965 μ.Χ., όταν η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από μια μονή Βενεδικτίνων. Η πόλη κυριαρχείται από το κάστρο Grimani. Η τρέχουσα μορφή του κάστρου χρονολογείται από το 1589, όταν ο Βενετός Μαρίνος Γκρίμαν το ανακαίνισε και το αγόρασε. Το κάστρο κάηκε το 1945 και ήταν εγκαταλελειμμένο μέχρι τη δεκαετία του 1990. Ανακαινίστηκε εκτενώς μεταξύ 2017 και 2020.

Κιότζα, Ιταλία

Η Κιότζα είναι μια παραλιακή πόλη και ανήκει στη Μητροπολιτική Πόλη της Βενετίας, στην Ιταλική Περιφέρεια του Βένετο στη Βόρεια Ιταλία. Η πόλη βρίσκεται σε ένα μικρό νησί, στη νότια είσοδο της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια από τη Βενετία. Συνδέεται οδικώς με το προάστιο της Σοτομαρίνα στη γειτονική χερσόνησο, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της κοινότητας είναι 50.000 κάτοικοι -οι μισοί βρίσκονται στην ίδια την Κιότζα και οι άλλοι μισοί στη Σοτομαρίνα. Ο οικισμός τοποθετείται στα νότια της επαρχίας της Βενετίας, πολύ κοντά με τις επαρχίες της Πάδοβας και του Ροβίγκο.

Η Κιότζα με την αρχιτεκτονική της και τους στενούς δρόμους της θεωρείται μικρογραφία της Βενετίας, γι’ αυτό μερικές φορές αποκαλείται «μικρή Βενετία». Υπάρχουν πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες οι οποίες επισκευάστηκαν την εποχή που η πόλη βρισκόταν σε μεγάλη ευημερία τον 16ο και τον 17ο αιώνα.

Ρόβινι, Κροατία

Το Ρόβινι ή Ρόβιν είναι παραθαλάσσια πόλη στην Κροατία. Η πόλη βρίσκεται στη χερσόνησο της Ιστρίας, στις ανατολικές ακτές της βόρειας Αδριατικής. Η πόλη σήμερα βρίσκεται σε μια χερσόνησο η οποία δημιουργήθηκε το 1763, όταν το νησί στο οποίο βρίσκεται η παλαιά πόλη ενώθηκε με τη στεριά. Ύστερα από πολυετείς συγκρούσεις με γειτονικές πόλεις, το Ρόβινι συμφώνησε το 1283 να γίνει βρεθεί υπό την εξουσία της Βενετίας ώστε να μπορεί να προστατευθεί από διάφορες εξωτερικές απειλές. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, που διήρκησε μέχρι το 1797, το Ρόβινι ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Δημοκρατίας της Βενετίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η πόλη οχυρώθηκε με δύο σειρές τειχών και κατασκευάστηκαν τρεις πύλες. Τμήμα των οχυρώσεων είναι ορατό μέχρι σήμερα.

Η παλαιά πόλη του Ρόβινι βρίσκεται πάνω σε μια χερσόνησο που μέχρι το 1763 ήταν νησί και αποτελεί το αρχικό πυρήνα της πόλης. Λόγω της ένδειας χώρου, τα σπίτια και οι δρόμοι είναι στενοί και οι πλατείες μικρές. Χαρακτηριστικές είναι οι καμινάδες των κτιρίων. Η παλαιά πόλη αποτελεί από το 1963 μνημείο πολιτισμού. Πάνω από τη παλαιά πόλη δεσπόζει η βασιλική της Αγίας Ευθυμίας.

Muggia, Ιταλία

Η Muggia είναι μια ιταλική πόλη και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της επαρχίας της Τεργέστης στην περιοχή Friuli-Venezia Giulia στα σύνορα με τη Σλοβενία. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κόλπου της Τεργέστης στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα. Η Muggia είναι η μόνη ιταλική λιμενική πόλη στην Ίστρια. Η αρχιτεκτονική της πόλης χαρακτηρίζεται από την ενετική και αυστριακή ιστορία της και το λιμάνι της φιλοξενεί μια σύγχρονη μαρίνα 500 θέσεων για σκάφη αναψυχής (Πόρτο Σαν Ρόκο).

Το καμπαναριό της κυριαρχεί στην πόλη, η οποία εισήλθε στην Ενετική Δημοκρατία το 1420. Εκτός από την αρχιτεκτονική των κτιρίων, η διάλεκτος, οι παραδοσιακές φορεσιές και τα παραδοσιακά πιάτα είναι επίσης ενετικά.

Κόρτσουλα, Κροατία


Η Κόρτσουλα είναι η Κόρκυρα Μέλαινα (δηλ. Μαύρη Κέρκυρα) των αρχαίων Ελλήνων και είναι νησί της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα. Μερικοί βιογράφοι του Μάρκο Πόλο, ισχυρίζονται ότι εξερευνητής γεννήθηκε σε αυτή την πόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Κάτω από την κομμουνιστική κυριαρχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο μέρος της ενετικής κληρονομιάς – όπως τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου που ήταν διάστικτα γύρω από το νησί – καταστράφηκε. Ωστόσο, η ιταλική επιρροή παραμένει: τα τείχη της πόλης είναι βενετσιάνικα, ένα λιοντάρι φρουρεί την πύλη εισόδου και ενώ και η διάλεκτος των κατοίκων είναι βενετσιάνικη.

 

Λευκωσία, Κύπρος

Η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας στη Μεσόγειο έφτανε ως την Κύπρο. Κάθε 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, η Βενετία γιορτάζει τη στιγμή που η βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, παρέδωσε το νησί στους Ενετούς με μια παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι.

Υπάρχουν ενετικά ερείπια και τείχη στην Αμμόχωστο και τα Κατεχόμενα. Αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό σημάδι που άφησαν στο νησί οι Βενετοί ήταν τα τείχη της πρωτεύουσας, της Λευκωσίας. Το 1489 η Κύπρος καταλήφθηκε από τη Βενετία και η Λευκωσία εξακολούθησε να είναι η πρωτεύουσα. Το 1567, όταν οι Βενετοί έκτισαν τις νέες οχυρώσεις της Λευκωσίας, αυτές που σώζονται ως σήμερα, γκρέμισαν όχι μόνο τις παλαιότερες αλλά και πολλά άλλα σημαντικά οικοδομήματα, όπως το βασιλικό ανάκτορο, ιδιωτικά ανάκτορα, εκκλησίες και μοναστήρια, τόσο των Ορθοδόξων όσο και των Λατίνων.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.