Λιγο πρίν τα Χριστούγεννα, μέχρι και πέρυσι η συζήτηση επικεντρωνόταν στο πόσο γεμάτοι ήταν οι χειμερινοί προορισμοί. Φέτος το σκηνικό έχει αλλάξει και επιχειρήσεις από την ορεινή Ελλάδα εκπέμπουν σήμα SOS. Μικρά ξενοδοχεία βλέπουν τους τζίρους τους να παραμένουν μηδενικοί από τον περασμένο Μάρτιο αντιμετωπίζοντας πλέον το φάσμα του αφανισμού.
Το ζήτημα είχε αναδείξει κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σημειώνοντας τη σημασία της στήριξή τους. Επίσης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή του προέδρου της, Γρηγόρη Τάσιου, και συντονιστή τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων, Άγγελο Καλλία με συμμετοχή 17 πρόεδρων τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας τονίστηκε η ανάγκη άμεσης παρέμβασης
Ειδικά για την επόμενη μέρα, εφόσον επανακάμψει η τουριστική δραστηριότητα που σήμερα εξαιτίας της πανδημίας πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, οι επιχειρηματίες ζητούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Επιδιώκουν ακόμη να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δομημένο κι επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον ορεινό τουρισμό και τα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη. Τέλος, οι εκπρόσωποι της ορεινής ξενοδοχειακής κοινότητας υπενθυμίζουν το αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.