Το προβάδισμα που κατέγραψε η Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη όπως όλα δείχνουν είχε καθοριστική συμβολή στην αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας του τεχνολογικού κολοσσού που πρόσφατα έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση. Μετά από αυτή την εξέλιξη 13 θεσμικοί επενδυτές ομόφωνα συμφώνησαν στην πρόβλεψη για αποφασιστική άνοδο της εταιρείας έναντι της Apple τα επόμενα πέντε χρόνια, αντανακλώντας τη μεγάλη δυναμική της.

Μέχρις στιγμής, μέσα στο 2024, η μετοχή της Microsoft έχει αυξηθεί κατά 7%, στέλνοντας πρόσφατα τη χρηματιστηριακή της αξία πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκθρονίζοντας την Apple από την θέση της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο. Από την Παρασκευή, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft ξεπέρασε κατά μερικά δισεκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη της Apple.

Ερωτηθέντες για το ποια εταιρεία θα είναι πιο πολύτιμη σε πέντε χρόνια από τώρα, και οι 13 υπεύθυνοι στρατηγικής επενδύσεων και διαχειριστές χαρτοφυλακίων στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters απάντησαν ότι αναμένουν η Microsoft να ξεπεράσει την Apple.

Οι τιμές και οι αποτιμήσεις των μετοχών ενδέχεται να αλλάξουν αυτή την εβδομάδα καθώς η Microsoft ανακοινώνει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της την Τρίτη, ακολουθούμενη από την Apple την Πέμπτη. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, όλοι οι επενδυτές που συμβουλεύτηκε το Reuters απάντησαν ότι οι πρόσφατες επιτυχίες της Microsoft στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη τής δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Apple.

Ο τρίτος παίκτης

Ωστόσο, η κούρσα μεταξύ της Apple και της Microsoft θα μπορούσε να μετατραπεί σε αγώνα για τη δεύτερη θέση, είπαν ορισμένοι, επικαλούμενοι τα τεράστια πρόσφατα κέρδη της Nvidia, τα τσιπ της οποίας έχουν τροφοδοτήσει την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft έκανε σημαντικές επενδύσεις στον κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI και ενσωματώνει την δημιουργική τεχνολογία AI σε όλη την δραστηριότητά της. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να ωφελήσει τις προσφορές της Microsoft στο cloud computing καθώς ανταγωνίζεται την Amazon και την Alphabet, σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά. Στον τομέα των εφαρμογών του, το Outlook προσφέρει πλέον στους χρήστες βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης στη σύνταξη email.

Η Microsoft «έχει περισσότερους μοχλούς να σηκώσει με τις μορφές του cloud Azure, του gaming, του εταιρικού λογισμικού και φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο συναρπαστική», δήλωσε ο King Lip, επικεφαλής στρατηγικής στην Baker Avenue Wealth Management. «Η Apple εξαρτάται περισσότερο από το iPhone, το οποίο είναι μια ώριμη αγορά και η εταιρεία δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πώς θα ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης». 

Η Apple ενσωματώνει αθόρυβα την τεχνητή νοημοσύνη σε λειτουργίες προϊόντων, όπως η λήψη καλύτερων φωτογραφιών iPhone, αλλά οι επενδυτές θα θέλουν να ακούσουν περισσότερα σχέδια τεχνητής νοημοσύνης όταν η εταιρεία αναφέρει τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2023. Θα παρακολουθούν επίσης την Κίνα, όπου η ζήτηση για iPhone έχει πέσει λόγω της αργής οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία της COVID-19 και καθώς η αναζωπυρούμενη Huawei διαβρώνει το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Η Apple ξεκινά τις πωλήσεις των ακουστικών μικτής πραγματικότητας Vision Pro στις ΗΠΑ την Παρασκευή, το πιο ακριβό στοίχημά της εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Από τότε που ο Steve Jobs κυκλοφόρησε το iPhone το 2007, η μετοχή της Apple έχει αυξηθεί περισσότερο από 4.300%, βοηθώντας την εταιρεία να αποκαθηλώσει την Exxon Mobil, το 2011 ως η πολυτιμότερη εταιρεία της Wall Street και να την καταστήσει ακρογωνιαίο λίθο της επένδυσης των διαχειριστών χαρτοφυλακίου που προσπαθούν για καλύτερη απόδοση του S&P 500.
Με τους επενδυτές να ανησυχούν για την ήπια ζήτηση για iPhone στην Κίνα, η μετοχή της Apple παραμένει σταθερή μέχρι στιγμής το 2024, όταν ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο κατά σχεδόν 2,5% και η μετοχή της Microsoft άνοδο 7% φέτος. Μάλιστα για το 2023 σημείωσε ράλι ανόδου κατά 57% χάρη στο προβάδισμά της στην δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτές είναι εταιρείες ποιοτικής ανάπτυξης… αλλά για να δικαιολογηθούν αυτές οι αποτιμήσεις, πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με επιθετικούς ρυθμούς. Θα χρειαστείτε αυξήσεις στην παραγωγικότητα και νομίζω ότι η Microsoft είναι πιο έτοιμη από την Apple να το πράξει» δήλωσε ο Mike Dickson, επικεφαλής έρευνας στην Horizon Investments.

Πενήντα αναλυτές της Wall Street συνιστούν την αγορά μετοχών της Microsoft, ενώ τέσσερις αναλυτές έχουν ουδέτερες αξιολογήσεις και κανένας δεν συνιστά πώληση, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Η Apple έχει 26 θετικές αξιολογήσεις αναλυτών και 12 ουδέτερες αξιολογήσεις, ενώ δύο αναλυτές προτείνουν πώληση συμπεριλαμβανομένης της υποβάθμισης σε «underweight» από την Barclays αυτόν τον μήνα λόγω ανησυχιών για τις «ελλιπείς» πωλήσεις iPhone.

Η Nvidia, σήμερα ο πολυτιμότερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο αφού η μετοχή της υπερτριπλασιάστηκε πέρυσι, μπορεί επίσης να είναι υποψήφια για την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Wayne Kaufman, Chief Market αναλυτής της Phoenix Financial Services στη Νέα Υόρκη.

Μετά από υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia έφτασε τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία της Wall Street, λιγότερο από 200 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω από την Amazon!

«Έχω πει στους μεσίτες και στους πελάτες μας ότι η Nvidia είναι όπως η Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και η Intel στις αρχές της δεκαετίας του ’80», κατέληξε ο Kaufman.

Διαβάστε ακόμη: