Έπειτα από από σχεδόν δύο δεκαετίες έρευνας, η Microsoft παρουσίασε το Majorana 1, το πρώτο της τσιπ κβαντικής υπολογιστικής. Το νέο τσιπ λειτουργεί με οκτώ τοπολογικά qubits, αξιοποιώντας αρσενίδιο του ινδίου και αλουμίνιο, σε μια νέα προσέγγιση που στοχεύει στη σταθερότητα και την επεκτασιμότητα.
Η εταιρεία, σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως η Google και η IBM, δεν έχει ακόμη διαθέσει το Majorana 1 στο κοινό. Αντίθετα, το τσιπ αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο στον στόχο της Microsoft να δημιουργήσει έναν κβαντικό επεξεργαστή με ένα εκατομμύριο qubits.
Επενδύσεις και οικονομικές προοπτικές της κβαντικής τεχνολογίας
Αν και η Microsoft παραμένει εστιασμένη στην έρευνα, οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί στον κβαντικό υπολογισμό ως το νέο πεδίο ανάπτυξης της τεχνολογίας.
Οι μετοχές των IonQ και Rigetti, δύο μικρότερων παικτών στον χώρο, εκτοξεύτηκαν το 2024, με άνοδο 237% και 1.500% αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές κατέγραψαν συνολικά έσοδα μόλις 14,8 εκατομμύρια δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, η αγορά βλέπει τεράστιες προοπτικές.
Η Microsoft έχει επενδύσει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία μιας κβαντικής υποδομής, με το Azure Quantum να αποτελεί την κύρια πλατφόρμα που φιλοξενεί κβαντικούς επεξεργαστές τρίτων κατασκευαστών.
Στρατηγική ανάπτυξης και κατασκευαστική αυτονομία
Ένα σημαντικό στοιχείο του Majorana 1 είναι ότι η Microsoft παράγει η ίδια τα εξαρτήματα στις ΗΠΑ, αντί να βασίζεται σε τρίτους κατασκευαστές όπως η Taiwan Semiconductor. Αν και αυτό είναι εφικτό λόγω της μικρής κλίμακας του έργου, δείχνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κβαντικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Τζέισον Ζάντερ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Microsoft, η εμπορική εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς η εταιρεία στοχεύει πρώτα να φτάσει τα εκατοντάδες qubits προτού μιλήσει για αξιόπιστα εμπορικά προϊόντα.
Η επιρροή των κβαντικών υπολογιστών στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι κβαντικοί υπολογιστές δεν είναι μια ξεχωριστή τεχνολογία, αλλά αναμένεται να ενισχύσουν άλλες βιομηχανίες, με πιο σημαντική αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η Microsoft ήδη επενδύει σε AI, με έσοδα που ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εκπαίδευση μοντέλων AI, βελτιώνοντας την επεξεργασία δεδομένων και επιτρέποντας πρωτοποριακές ανακαλύψεις σε τομείς όπως η φαρμακευτική έρευνα και η επιστήμη υλικών.
«Τώρα μπορείτε να του ζητήσετε να εφεύρει νέα μόρια ή να αναπτύξει νέα φάρμακα, κάτι που πριν ήταν αδύνατο», σημείωσε ο Ζάντερ.
Το μέλλον της Microsoft στην κβαντική υπολογιστική
Η εταιρεία θεωρεί ότι η πλήρης αξιοποίηση των κβαντικών υπολογιστών απέχει λίγα χρόνια και όχι δεκαετίες, όπως πιστεύουν άλλοι αναλυτές. Σύμφωνα με τον Ζάντερ, η Microsoft θα μπορούσε να διαθέσει κβαντικό τσιπ μέσω του Azure πριν το 2030.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα νέο υπολογιστικό περιβάλλον που θα επηρεάσει κλάδους από τη χρηματοοικονομική ανάλυση έως τη γενετική μηχανική.