Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε η Microsoft για να καταφέρει να βγάλει την πρώτη οικοδομική άδεια για το κυρίως κτίριο του πρώτου data center της στην Ελλάδα, που θα κατασκευαστεί στα Σπάτα.

Η απίθανη ελληνική γραφειοκρατία, ολιγωρίες προσώπων, ευθυνοφοβία υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και αλλαγές στην διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής της Microsoft, όπως και η πανδημία και ο «παραδοσιακά» νεκρός χρόνος που προηγείται των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, αυτή τη φορά των ευρωεκλογών, ενοχοποιούνται για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς τους ανταγωνισμούς επίδοξων προμηθευτών και υπεργολάβων και τον χρόνο που απαιτούν οι αρχαιολόγοι για να ελέγξουν μία έκταση αλλά και την κινητοποίηση που χρειάζεται να γίνει στους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να φροντίσουν κρίσιμες υποδομές, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πρόκλησης για κάθε επενδυτή, Ελληνα ή ξένο.

Ετσι, χθες Τετάρτη, ημέρα που η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Data4 ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, πήρε τελικά τον δρόμο για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών για την επένδυση ύψους 976 εκατ. της Microsoft.

Οι σχετικές οικοδομικές άδειες αναμένεται να εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και να ξεκινήσει στα Σπάτα η κατασκευή του πρώτου από τα τρία data centers της Microsoft. Τα άλλα δύο, όπως εξήγησε η εταιρεία, στην κυβέρνηση θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Η οικοδομική άδεια θα συμπέσει με την επέτειο των τεσσάρων ετών από τη γνωστοποίηση της επένδυσης στις 4 Οκτωβρίου του 2020.

Χρειάστηκε η κινητοποίηση της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο ώστε το τελευταίο τρίμηνο, μετά τον ανασχηματισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης να συγκαλέσει αλλεπάλληλες συσκέψεις των γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων και παράλληλα να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με το επιτελείο της Microsoft, η τελευταία προχθές Τρίτη, προκειμένου να ξεκλειδώσει η επένδυση.

Κάπως έτσι στις αρχές Σεπτεμβρίου συνήλθε το Κεντρικό Συμβούλιο ∆ιοίκησης, το αρμόδιο όργανο για την έγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να εκδοθεί η κρίσιμη ΚΥΑ. Προηγήθηκε νωρίτερα φέτος η έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για να αδειοδοτηθεί το έργο.

Ετσι, τις επόμενες εβδομάδες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του έργου, αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του κυρίως κτιρίου και κατόπιν των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στα Σπάτα.

Βεβαίως, αρκετά προβλήματα παραμένουν ακόμη, αν και η λύση τους στον ένα ή τον άλλο βαθμό έχει δρομολογηθεί. Μεταξύ αυτών η πρόσληψη περισσότερων αρχαιολόγων για τον έλεγχο του οικοπέδου στα Σπάτα, η αδειοδότηση της διέλευσης των καλωδίων ηλεκτρισμού και η βελτίωση των υποδομών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή.

Η Microsoft ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση προκειμένου να βρει περισσότερους αρχαιολόγους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, αποζημιώνει η ίδια, και το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανταποκριθεί ενώ βοήθεια εκτιμά η εταιρεία πως θα απαιτηθεί και για την αδειοδότηση της διέλευσης των καλωδίων από τους δήμους, όπως και για το θέμα των υποδομών ομβρίων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διελκυστίνδα μεταξύ του Α∆ΜΗΕ και του ∆Ε∆∆ΗΕ για την ανάπτυξη των υποδομών ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης, η Microsoft συνεχίζει πλέον με τον ∆Ε∆∆ΗΕ. Και γι’ αυτό το θέμα χρειάστηκε όμως να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στα μέσα του καλοκαιριού.

Η χρονική σειρά των ενεργειών της Microsoft και της πολιτείας από το 2020 έως σήμερα δείχνει πως και οι δύο πλευρές «πήραν τον χρόνο τους», σε διαφορετικές φάσεις και βαθμό η καθεμία, για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί το έργο εμβληματική επένδυση και έτσι ο υπουργός Aνάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, συνεπικουρούμενος από τη γενική γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων Στελλίνα Σιαράπη, το τελευταίο τρίμηνο ανέκτησαν όλο σχεδόν το χαμένο έδαφος, σχολιάζουν πηγές της αγοράς.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε συγκρότημα τριών data centers, ενός στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί, με προϋπολογισμό 976,16 εκατ., που υπόσχεται να δημιουργήσει άμεσα 100 νέες θέσεις εργασίες και 300 σε ορίζοντα δεκαετίας.

Διαβάστε ακόμη: