Αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος κέντρων δεδομένων της στην Αττική, που αποτελεί επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η Microsoft.

Σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης του έργου που έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο της Enterprise Greece, που διαχειρίζεται τα σχετικά αιτήματα, πρόκειται για τον επενδυτικό φάκελο «Investment in Data Centers in Greece» της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member, που κατατέθηκε στον φορέα με την υπ’ αρίθμ. 8600/07-10-2021 αίτηση και την υπ’ αρίθμ. 8607/19-12-2021 τροποποίηση αιτήματος.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων. Αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) στο νομό Αττικής με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα.

Τα τρία Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία
σημεία εγκατάστασης.

Το ένα από αυτά θα κατασκευαστεί στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τα υπόλοιπα δύο, σε εκτάσεις στο Δήμο Κρωπίας. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου όχι μόνο ικανοποιεί τη προϋπόθεση του σχετικού νόμου, όπου προβλέπεται ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι μεγαλύτερος των 75 εκατ. ευρώ, αλλά θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό θέσεων εργασίας.

Η υπαγωγή στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων των data centers της Microsoft καθίσταται δυνατή, καθώς, σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό κέντρο, αυτού του είδους τα έργα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα