Οκτώ χρόνια πέρασαν από εκείνη την ημέρα που ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά ενώ έκανε σκι σε μία χιονισμένη πλαγιά στις Γαλλικές Άλπεις. Το ημερολόγιο έγραφε 29 Δεκεμβρίου 2013.

Ήταν η αποφράδα Παρασκευή για όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου –και όχι μόνο – αθλητισμού.  Στις 29 Δεκεμβρίου 2013, ο Σουμάχερ παραθέριζε με την οικογένειά του σε χειμερινό θέρετρο. Το σκι αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα του αθλήματα. Λάτρευε την αδρεναλίνη που προκαλούσε. Ίσως και να του θύμιζε λίγο την αδρεναλίνη που ένιωθε όταν βρισκόταν μέσα στα μονοθέσια…

Το ρολόι έδειχνε 11.00 όταν ο θρύλος της F1 έφυγε από την ενδεδειγμένη διαδρομή και χτύπησε με το κεφάλι σε ένα βράχο. Σε εκείνο τον βράχο, πριν από οκτώ χρόνια, ήταν σαν να χτύπησαν οι καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών του Γερμανού πιλότου.

Ο Μίχαελ Σουμάχερ διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Μουτιέ και, στη συνέχεια, στη Γκρενόμπλ. Ήταν σε κώμα ενώ οι γιατροί έκαναν λόγο για βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ακολούθησε μία σειρά από επεμβάσεις και τον Ιούνιο του 2014 μεταφέρθηκε στο σπίτι του.

Την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος με τις 91 νίκες σε πίστες της Φόρμουλας 1 τη γνωρίζουν μόνο οι οικείοι του. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ για δωμάτιο – νοσοκομείο, για τα χιλιάδες ευρώ που κοστίζει η νοσηλεία του, ακόμα και ότι κάποιες στιγμές… συνέρχεται και παρακολουθεί αγώνες.

Μου λείπει κάθε μέρα

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η σύζυγός του Κορίνα έκανε μια δήλωση με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σουμάχερ, που ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix, δήλωση που ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν: «Μου λείπει κάθε μέρα. Όχι μόνο σε μένα αλλά και στα παιδιά, την οικογένεια, τον πατέρα του, όλους γύρω του. Σε όλους λείπει ο Μάικλ. Αλλά αυτός είναι εκεί, αν και με διαφορετικό τρόπο»…
Ο Ζαν Τοντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ferrari και πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, είναι από τους λίγους που επισκέπτονται τον Σουμάχερ και πριν από έναν χρόνο είχε δηλώσει έπειτα από μια επίσκεψή του: «Είδα τον Μίχαελ την περασμένη εβδομάδα., παλεύει…».
Παλεύει! Οκτώ χρόνια μετά, ο Μίχαελ Σουμάχερ (το) παλεύει!