Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leiden δείχνει ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να ζούσαν σε μεγαλύτερες ομάδες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και κυνηγούσαν τεράστιους ελέφαντες που ήταν έως και τρεις φορές μεγαλύτεροι από τους σύγχρονους ελέφαντες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ιδρύματος.
Τα σκελετικά υπολείμματα ελεφάντων ηλικίας 125.000 ετών, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, βρέθηκαν κοντά στο Halle (Κεντρική Γερμανία). Τα οστά περίπου 70 ελεφάντων ήταν από την εποχή του Πλειστόκαινου (Pleistocene era).
Σκότωναν ελέφαντες μεγαλύτερους από τα μαλλιαρά μαμούθ
Όπως αναφέρει το Phys.org, ένας ενήλικος αρσενικός ελέφαντας εκείνη την εποχή μπορούσε να ζυγίζει έως και 13 μετρικούς τόνους και ήταν τρεις φορές μεγαλύτεροι από τους σύγχρονους ασιατικούς ελέφαντες και μεγαλύτεροι από τα μαλλιαρά μαμούθ.
«Το κυνήγι αυτών των γιγαντιαίων ζώων και η πλήρης σφαγή τους ήταν μέρος των δραστηριοτήτων επιβίωσης του Νεάντερταλ σε αυτήν την τοποθεσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Wil Roebroeks, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, συν-συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το Phys.org.
«Αυτό αποτελεί την πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη κυνηγιού ελεφάντων στην ανθρώπινη εξέλιξη», είπε επίσης ο Roebroeks.
Οι ελέφαντες είχαν κυνηγηθεί
Η σύνθεση ηλικίας και φύλου των υπολειμμάτων που ανακαλύφθηκαν στο λατομείο οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι ελέφαντες είχαν κυνηγηθεί.
«Είναι μια τυπική επιλογή που γίνεται από κυνηγούς που πήγαν για το μεγαλύτερο θήραμα», είπε ο Roebroeks.
«Ενώ τα ενήλικα αρσενικά είναι μοναχικά ζώα τις περισσότερες φορές», είπε ο Roebroeks. «Έτσι είναι πιο εύκολο να ακινητοποιηθούν, οδηγώντας τους σε παγίδες λάσπης και λάκκους. Και είναι οι μεγαλύτερες θερμιδικές βόμβες που κυκλοφορούν σε αυτά τα τοπία», εξήγησε ο Roebroeks.
«Ένας μέσος αρσενικός ελέφαντας περίπου δέκα τόνων θα είχε αποφέρει κάτι σαν, τουλάχιστον, 2.500 καθημερινές μερίδες για έναν ενήλικο Νεάντερταλ», πρόσθεσε.
«Θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, είτε διατηρώντας το για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους – αυτό είναι ήδη κάτι που δεν γνωρίζαμε – είτε απλώς από το γεγονός ότι ζούσαν σε πολύ, πολύ μεγαλύτερες ομάδες από ό,τι συνήθως συμπεραίνουμε.»
Διαβάστε ακόμη: