Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη Βουλή, για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας των μπαχαλάκηδων. 

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που του υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και στο «κατηγορώ» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανέβηκε πρώτος στο βήμα, σημείωσε: «Σας επιστρέφω το κατηγορώ, εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση.

«Αναφερθήκατε» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Ποιος όμως είναι ο δείκτης κ. Τσίπρα; Ένα μέτρο σύγκρισης και μόνο μπορεί δυστυχώς να υπάρξει και είναι ο αριθμός συμπολιτών μας που έχασε την ζωή του σε σχέση με άλλες χώρες. Εκεί η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση και είναι ανεπίτρεπτο σε μια εποχή που επιχειρεί η χώρα να ανοίξει την επιρροή της και να χρησιμοποιήσει την καλή της πορεία, για να προσελκύσει τουρίστες, να έρχεστε εσείς και να αμφισβητείτε αυτή την πορεία. Αν η Ελλάδα ήταν στον μέσο όρο της ΕΕ, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7.000 συμπολίτες μας. Το πετύχαμε όλοι μαζί».

«Πως έρχεστε λοιπόν και λέτε ότι, επειδή αποτύχαμε οικτρά στην πανδημία, εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος; Δεν έχετε αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε τη μεγάλη εικόνα και τα πραγματικά δεδομένα και να ακυρώνετε μια προσπάθεια που είναι όλων των συμπολιτών μας, που με μεγάλη προσπάθεια κάθονται στα σπίτια τους. Τι θα κερδίσετε; Θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση, όταν λέτε ανεριθρίαστα τέτοια ψέματα» σημείωσε.

«Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και το λέτε. Λέτε ότι αποτύχαμε στην πανδημία και είναι ψέμα. Ρωτήστε τους συμπολίτες μας και την εμπειρία τους. Αυτή είναι νίκη της Ελλάδας και όχι της κυβέρνησης και όταν την ακυρώνετε, έρχεστε αντιμετωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και τον διχασμό. Τα ίδια λέγατε και για την οικονομία. Λέγατε ότι έχουμε την χειρότερη ύφεση. Η ύφεση είναι 8,2% λίγο πάνω από τον μέσο όρο. Είμαστε καλύτερα από Ισπανία, Ιταλία» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να «ψαρέψει» στα θολά νερά της πανδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει νέες «πλατείες» και νέους «αγανακτισμένους». Τον κάλεσε επίσης να υποδείξει ποιο κόμμα αντιπολίτευσης στην Ευρώπη στηρίζει τις διαδηλώσεις.

«Μόλις χθες ανακοινώσαμε νέα οικονομικά μέτρα, που εσείς χαρακτηρίσατε χάντρες στη μεσαία τάξη. Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της προκαταβολής των 3 πρώτων επιστρεπτέων είναι χάντρες; Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω αν νομίζετε ότι σας πιστεύουν και επειδή έχετε βεβαρημένο παρελθόν. Δεν είμαι εγώ όμως αυτός που θα σας υποδείξει τι να κάνετε. Εχουμε μπροστά μας κάποιες δύσκολες εβδομάδες, ώστε να χτίσουμε τείχος εμβολιασμού και να φέρουμε την κάμψη του 3ου κύματος και να ανοίξουμε την οικονομία μας με ασφάλεια» υπογράμμισε.

«Ξέρω ότι οι επιτυχίες σε αυτή την συγκυρία εύκολα μειώνονται και οι αποτυχίες μεγεθύνονται. Ένας χρόνος πανδημία πράγματι μας έχει κουράσει. Την αγωνία του επιχειρηματία, του φοιτητή και του νέου του 17χρονου, που δεν φανταζόταν την τελευταία σχολική χρονιά με αυτό τον τρόπο. Θα ήθελε να είναι παρών το σχολείο. Καταλαβαίνουμε την δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Ολοι έχουμε λόγους να παραπονεθούμε. Η αγανάκτηση όμως δεν μπορεί να είναι τυφλή. Ο εχθρός είναι ένας. Δεν είστε εσείς κ. Τσίπρα. Ο εχθρός μου είναι η πανδημία. Και σε αυτές τις στιγμές είναι αναγκαία η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ωριμότητα. Αυτό είναι το ζητόυμενο. Τι γίνεται λοιπόν εδώ; Τι γίνεται στην Ελλάδα;».

«9/2 είχαμε 1.400 κρούσματα. 9/3 3.000 κρούσματα. Αυτές τις δύο στιγμές δεν τις ενώνει απλά ο διπλασιασμός κινδύνου, αλλά και η συμπεριφορά συγκεκριμένου πολιτκού αρχηγού, που είπε ότι «δέχεται το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού από τις συγκεντρώσεις. Και σήμερα επιμένετε να διοργανώνετε πορείες και συγκεντρώσεις. Το κάνετε στην κορύφωση της πανδημίας».

«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα όπως αυτή του πανεπιστημίου Χουμπολντ για να κατανοήσουμε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις χωρίς μασκες είναι καταστάσεις υπερμετάδοσης. Αν συμφωνείτε, τότε θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας που εμείς σεβόμαστε και δεν απαγορεύσαμε συγκεντρώσεις. Πρέπει λοιπόν να μας πείτε ότι το αγαθό διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της υγείας. Όταν καλείτε σε συγκεντρώσεις, αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν τα κρούσματα και να πιεστεί το ΕΣΥ. Δεν είναι ο μόνος λόγος οι συγκεντρώσεις για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτή η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα είναι υπεύθυνη», πρόσθεσε.

«Θα σας προσάψω ότι επιχειρείτε να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την κούραση των πολιτών. Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά νεοαγανακτισμένους. Να ψαρέψετε τα ίδια συνθήματα που σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ, κράτος αυταρχισμού, επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρπσπάθεια του κ. Τσίπρα να βάλει ταμπέλες. Για να περιγράψεις μια κατάσταση πρέπει να την κατανοήσεις. Το πρόβλημα είναι άλλο: αφού η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να εκφράσει ουσιαστική πρόταση επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε «Πείτε μου αν γνωρίζετε ένα κόμμα της ΕΕ που στηρίζει ανοικτά δημόσιες συγκεντρώσεις. Όλες οι αντιδράσεις που βλέπω είναι από περιθωριακά κόμματα, αρνητές μάσκας, εμβολίων και μέτρων προστασίας. Υποδείξετε μου σε ποια χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει ανοικτά δημόσιες συγκεντρώσεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μετέχουν στη διασπορά του ιού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τις πορείες για τον Κουφοντίνα και με το πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.