Η τεράστια τρύπα διαμέτρου 90 μέτρων άρχισε να ανοίγει το Σάββατο στην επαρχία Πουέμπλα στο Μεξικό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Η τεράστια τρύπα ξεκίνησε από τα 4,5 μέτρα και έκτοτε έχει επεκταθεί πολύ γρήγορα, όπως ανέφερε η περιβαλλοντικός γραμματέας της περιοχής, Μπεατρίζ Μανρίκε.

Πολιτικοί μηχανικοί και διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες έχουν επισκεφθεί το μέρος και εκτίμησαν ότι η τρύπα, τώρα γεμάτη με υπόγεια νερά, έχει βάθος περίπου 18 μέτρα. Οι αρχές, ζήτησαν επίσης από τους ντόπιους να μην πλησιάζουν στο σημείο.

Ένα σπίτι εκεί κοντά εκκενώθηκε έως ότου οι ερευνητές αποφασίσουν εάν η περιοχή είναι ασφαλής. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, Μαγδαλένα και Χεριμπέρτο Σάντσεζ ανέφεραν ότι άκουσαν έναν ήχο σαν βροντή πριν βρουν τον γιγαντιαίο λάκκο.

«Στις 6 η ώρα ακούσαμε βροντές και δεν καταλάβαμε τι ακριβώς συνέβαινε. Μετά τα πεθερικά μου είδαν την τρύπα και όταν πλησίασα, είδα τη γη να βυθίζεται και να βγαίνει νερό και πανικοβλήθηκα» είπε η Μαγδαλένα στο El Sol de Mexico. «Δεν έχουμε τίποτα. Δεν είμαστε από εδώ. Δεν έχουμε συγγενείς. Είμαστε μόνοι» δήλωσε ο Χεριμπέρτο, στα τοπικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Ίσως είναι παλαιότερη λίμνη

Η τρύπα έχει φτάσει σε διάμετρο τα 90 μέτρα και συνεχώς μεγαλώνει

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι η καλλιεργήσιμη γη, στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε πάνω από μια παλιά λιμνούλα, που ονομάζεται «jagüey». «Πριν από πολύ καιρό υπήρχε ένα jagüey εκεί, αλλά δεν ξέρουμε γιατί το κάλυψαν, αλλά πιστεύουμε ότι το νερό προσπάθησε να ανακτήσει το χώρο του και γι’ αυτό εμφανίστηκε» δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Azteca.

Πώς εξηγούν οι ειδικοί την εμφάνιση της τρύπας

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές Αρχές υποθέτουν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να σχετίζεται με την υπολεκάνη Alto Atoyac, μέρος του δικτύου λεκάνης απορροής ποταμού Μπάλσας που εκτείνεται σε πολλά κράτη σε ολόκληρο το κεντρικό Μεξικό.

Η τρύπα πριν από δύο ημέρες απειλούσε το κοντινότερο σπίτι

Η εξόρυξη των υδροφόρων φορέων μπορεί να είχε οδηγήσει σε «μαλάκωμα» του εδάφους με την πάροδο του χρόνου, τόνισε η Μανρίκε. «Είναι θέμα τεράστιου κινδύνου»δήλωσε ο κυβερνήτης της Πουέμπλα Μιγκέλ Μπαρμπόσα Χουέρτα σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι ένα γεωλογικό σφάλμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή, με τεχνική και με όλες τις προφυλάξεις προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες».