Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ θα ορκιστεί και θα γίνει αργότερα σήμερα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που αναλαμβάνει πρόεδρος για έξι χρόνια, σε μια τελετή με απούσα την Ισπανία, εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στα δυο κράτη με ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς τους.
«Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η 62χρονη φυσικός, μετά τη συντριπτική νίκη που κατήγαγε με τα χρώματα του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, εθνικιστική αριστερά) από τη 2η Ιουνίου.
Με σχεδόν 36 εκατομμύρια ψήφους -ή το 60% των εγκύρων ψηφοδελτίων-, η πολιτική κληρονόμος του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είναι αυτή που εξελέγη πρόεδρος με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία.
Θα γίνει η πρώτη «presidenta», έπειτα από 65 άνδρες, αφού ορκιστεί, στις 11:01 (τοπική ώρα 20:01 ώρα Ελλάδας) ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών σε συνεδρίαση της ολομέλειας της μεξικανικής εθνικής αντιπροσωπείας, κατά το επίσημο πρόγραμμα.
Θα παραλάβει την προεδρική κορδέλα που θα της παραδώσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η 94χρονη Ιφιγένεια Μαρτίνες – αγωνίστρια της μεξικανικής αριστεράς που ενέπνευσε την από σήμερα πρόεδρο.
Τον Ιούλιο η κυρία Μαρτίνες μεταφόρτωσε στο X φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μαζί με την κυρία Σέινμπαουμ και λεζάντα: «ο δρόμος ήταν μακρύς, με πολλές προκλήσεις, αλλά επιμείναμε. Όταν οι προοδευτικές γυναίκες ενωνόμαστε, τίποτα δεν μας σταματά».
Η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας διαδέχεται τον πολύ δημοφιλή μέντορά της Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος την έβαλε στην πολιτική το 2000, όταν της ανέθεσε θέση με αρμοδιότητα για το περιβάλλον στον δήμο του Μεξικού.
«Θα παραδώσω την προεδρική κορδέλα σε μια γυναίκα εξαιρετική, ουμανίστρια, γεμάτη αγάπη, ταπεινότητα, καλά συναισθήματα», είπε, δηλώνοντας «ικανοποιημένος», ο ΑΜΛΟ, στην 1.483η και τελευταία πρωινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παραδίδει κληρονομιά στην κυρία Σέινμπαουμ αναθεωρήσεις του Συντάγματος, ανάμεσά τους μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, για την εκλογή των δικαστών απευθείας από τους πολίτες από τα μέσα του 2025, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.
Στον κατάλογο των προσκεκλημένων ξεχωρίζει το όνομα της Τζιλ Μπάιντεν, της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, όπως και αυτά προέδρων κρατών της Λατινικής Αμερικής που ανήκουν σε διάφορες τάσεις της αριστεράς (του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, του Γουστάβο Πέτρο της Κολομβίας, του Γκαμπριέλ Μπόριτς της Χιλής).
Η Ισπανία -ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μεξικού στην Ευρώπη- δεν θα εκπροσωπηθεί σε κανένα επίπεδο: η Μαδρίτη χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι δεν εστάλη πρόσκληση στον μονάρχη Φίλιππο Στ΄.
Η μεξικανική κυβέρνηση προσάπτει σε αυτόν τον τελευταίο πως δεν απάντησε ποτέ σε επιστολή που του είχε απευθύνει ο κ. Λόπες Ομπραδόρ το 2019, ζητώντας η Μαδρίτη να προκαλέσει τις «ζημίες» που προκάλεσε η κατάκτηση του Μεξικού από τον 16ο αιώνα.
Η Κλαούδια Σέινμπαουμ αναμένεται να παρακαθίσει σε πρόγευμα με τους επίσημους προσκεκλημένους προτού συμμετάσχει σε λαϊκή εκδήλωση στη Σόκαλο, τη μεγαλύτερη πλατεία της Λατινικής Αμερικής, κάτω από τα παράθυρα της προεδρίας.
Τυφώνες, εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια, οικονομία, σχέσεις με τις ΗΠΑ: την πρώτη εβραϊκής καταγωγής πρόεδρο του Μεξικού, περιμένουν μεγάλες προκλήσεις από αύριο.
Μερικές ώρες αφού αναλάβει καθήκοντα, η κυρία Σέινμπαουμ θα ταξιδέψει στην Ακαπούλκο, τουριστικό μαγνήτη στον Ειρηνικό, για να «αποτιμήσει» τις καταστροφές που προκάλεσε προ ημερών ο τυφώνας Τζον, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς στο Μεξικό.