Η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων και των παρεμβάσεων για το στεγαστικό που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα ληφθούν οι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν τη μεσαία τάξη, τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες.

Τα μέτρα αυτά θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2026 και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Σχέδιο 2026–2029, το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες.

Δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ για τη ΔΕΘ

Η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, η αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2026. Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει:

  • Μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία κλιμάκια.
  • Στήριξη οικογενειών με παιδιά.
  • Παρεμβάσεις στη στεγαστική κρίση.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η μείωση του φόρου στα ενοίκια και κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες για να διαθέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα.

Οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου

Το Μεσοπρόθεσμο 2026–2029 θα καθορίζει τις οροφές δαπανών:

  • 3,6% αύξηση καθαρών πρωτογενών δαπανών για το 2026.
  • 3,1% για το 2027.
  • 3% για το 2028.

Οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες:

  • Ρυθμός ανάπτυξης το 2025 στο 2,3% και διατήρηση υψηλών ρυθμών τα επόμενα χρόνια.
  • Πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 αναμενόμενο στο 3,5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
  • Σταδιακή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, με στόχο το 2028 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην ΕΕ.

Αναπτυξιακή ώθηση και επενδύσεις στηρίζουν το πακέτο της ΔΕΘ

Η θετική δυναμική στηρίζεται σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στα τρία νέα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά ταμεία ύψους 8 δισ. ευρώ, αλλά και στην αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, τα μόνιμα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ενισχύουν τη σταθερότητα των πλεονασμάτων και επιτρέπουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη: