Σταθερή, αλλά με αυξομειώσεις είναι η πορεία των ενεργών κρουσμάτων τις τελευταίες σχεδόν τριάντα μέρες στη χώρα, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία που μελετούν οι επιδημιολόγοι. «Πονοκέφαλος» ωστόσο παραμένει η διαρκής αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά και εκείνων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία από τις 5 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει συναγερμό στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι έχοντας στο μυαλό τους και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό προκειμένου να επισπευσθεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα αποτυπώνεται η αύξηση που παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 5 Αυγούστου νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της χώρας 192 ασθενείς, με τον αριθμό αυτό να εκτοξεύεται στους 370 στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικοί είναι ακόμα και η κατακόρυφη αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ μέσα στον Αύγουστο. Στις 15 Αυγούστου οι νοσηλείες ήταν 236, στις 25 Αυγούστου 326 ενώ στις 31 Αυγούστου έφτασαν τις 354.

Αντίστοιχα αυξητική πορεία παρουσιάζεται και στις απλές νοσηλείες. Στις 5 Αυγούστου αυτές ήταν 1.425 και 2.136 στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ η κορύφωση των νοσηλειών αυτές τις 30 ημέρες ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 2.285.

Αναλυτικά τα στοιχεία στους πίνακες που ακολουθούν:

Κάθε εβδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ 

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid-19, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών, εντείνει την ανησυχία εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν την έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών.

«Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλακτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του στο Μega. «Eχουμε χάσει τρία Ελληνόπουλα από κορονοϊό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά τον θάνατο από τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Οπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα που αφορούν παιδιά έως 17 ετών, με τα κρούσματα σε ανηλίκους να αποτελούν πλέον το 12,2% του συνόλου.

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κάτι που, όπως είπε, έχει αποδειχθεί και από εργασίες σε χώρες όπου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.