Αποφασίστηκε να καταργηθεί η βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ακινήτου από το υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης (31/10).

Πρόκειται για ένα δικαιολογητικό, του οποίου η έκδοση επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας αγοραπωλησίας ακινήτου και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει λάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο όχι μόνο την ψηφιοποίηση αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Αξίζει να ειπωθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων σε κάθε χώρα είναι 4,7 ενώ στην Ελλάδα είναι 11.

Η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα πολύ πρακτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολίτες και επενδυτές, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση στην έκδοσή του από τους Δήμους σήμαινε λήξη ισχύος για άλλα πιστοποιητικά όπως η φορολογική ενημερότητα, οδηγώντας μεταβιβάσεις σε αδιέξοδο.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει άμεσα τόσο πολίτες όσο και επενδυτές με σκοπό να μπει τέλος στην παραπανίσια ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στο χώρο των ακινήτων.

Παγκόσμια Τράπεζα, διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά σε δεκαετίες μια κλιμάκωση στην Γάζα

Κυρανάκης: Πολιτικές σκοπιμότητες με ψευτοθρησκευτική ατζέντα οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες

Διαβάστε ακόμη: