Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός της χώρας μας, με τους ειδικούς να «χτυπούν το καμπανάκι».

«Μια νέα πανδημία»;

Στην ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είχε αναφερθεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι αυτό που βιώνουμε μοιάζει με νέα πανδημία. Χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους

Επίσης, και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) έχει τονίσει πως «είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων».

Όπως επεσήμανε, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. «Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την αυξημένη επικινδυνότητα αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;».

Ο φόβος των lockdown επανέρχεται

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι αν χρειαστεί, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, «θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν».

«Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA απάντησε σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα.

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».

Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η επιδημία είναι μαζί μας είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας», τόνισε, πριν από μερικές ημέρες ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

ΠΟΥ μειωση κρουσματων

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες και έτσι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%.

Σημειώνεται πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πάνω από 28 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το στέλεχος που θα επικρατήσει, μέχρι το τέλος καλοκαιριού σε όλο τον κόσμο.