Στην ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Antenna, λέγοντας ότι αυτό που βιώνουμε μοιάζει με νέα πανδημία. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο.

Η κ. Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Αναφερόμενη στην κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μοσνοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Παράλληλα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Μετάλλαξη Δέλτα: Κρούει τον κώδωνα κινδύνου στους ανεμβολίαστους

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι υγειονομικές Αρχές για τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Τα περισσότερα ανιχνεύονται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τόσο οι επιστήμονες, όσο και η κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει από τις Βρυξέλλες ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Προειδοποίηση από το ECDC

Την ίδια ώρα, το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως.

«Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), Αντρέα Άμον.