Την ανησυχία τους εκφράζουν οι υγειονομικές Αρχές για τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Τα περισσότερα ανιχνεύονται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τόσο οι επιστήμονες, όσο και η κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει από τις Βρυξέλλες ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Προειδοποίηση από το ECDC

Την ίδια ώρα, το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως.

«Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), Αντρέα Άμον.

Συρίγος για μετάλλαξη Δέλτα: Επικίνδυνη για ανεμβολίαστους

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για μια πιο μεταδοτική μεταλλαγμένη μορφή του ιού σημειώνοντας πως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ανησυχούν πολύ.

Όπως εξήγησε αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια.

«Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα. Δεν είμαστε σίγουροι αν πραγματικά χρειάζονται νοσηλεία. Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν. Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αντίθετα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είπε πως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Για τους ανεμβολίαστους είναι πιο θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown»

O καθηγητής ερωτηθείς για τα σενάρια περί επικράτησης αυτού του στελέχους στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι, επεσήμανε πως τα επιδημιολογικά μοντέλα από χώρες όπως Ισραήλ και Βρετανία που είναι πιο προχωρημένοι στην Ε.Ε όσον αφορά τον εμβολιασμό δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να είναι η μετάλλαξη που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και πως αν υπάρξει τέταρτο κύμα πιθανότητα να προκύψει από αυτό το στέλεχος. «Άρα είναι λόγος για να ανησυχούμε για την δημόσια υγεία».

Για τις μικρές κοινωνίες και τα ενδεχόμενα τοπικού lockdown ανέφερε πως εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού αναγκαστικά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown».

Τα εμβόλια η λύση

Στο ερώτημα του πότε θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοιό ο ίδιος απαντά πως οι μεταλλάξεις συμβαίνουν γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο.

«Αν αποκτούσαμε ανοσία στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αμέσως θα σταματούσε η πανδημία», δήλωσε ενδεικτικά ενώ πρόσθεσε πως τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι μια σωστή πρακτική.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα είπε πως παλιά χρειαζόμαστε 60-65% εμβολιασμένους, ωστόσο, τώρα με τη νέα μετάλλαξη για να θεωρήσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι από τον ιό πρέπει να φτάσουμε το 75%.