Η Meta και η IBM εγκαινίασαν μια νέα ομάδα με την ονομασία AI Alliance, η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη ανοικτού κώδικα για την τεχνητή νοημοσύνη -σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες Google, Microsoft και OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT.

Τα δύο «στρατόπεδα» των τεχνολογικών κολοσσών διαφωνούν σχετικά με το αν η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμη ή ιδιόκτητη και ελεγχόμενη από τις εταιρείες που την αναπτύσσουν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στο επίκεντρο της συζήτησης για το θέμα αυτό βρίσκεται η ασφάλεια, αλλά και το ποιος θα επωφεληθεί από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ακόμη, επισημαίνει η νέα συμμαχία είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στις ρυθμιστικές Αρχές για να διασφαλίσει ότι η καινούργια νομοθεσία θα λειτουργήσει υπέρ της. Σύμφωνα με τον Νταρίο Χιλ, αντιπρόεδρο και διευθυντή ερευνών της IBM, οι υποστηρικτές του ανοικτού κώδικα προτιμούν μια προσέγγιση που δεν είναι ιδιοκτησιακή και κλειστή.

Η AI Alliance, με επικεφαλής τις Meta και IBM και με τη συμμετοχή των Dell, Sony, AMD, Intel και αρκετών πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, «ενώνεται για να διατυπώσει, με απλά λόγια, ότι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης θα οικοδομηθεί θεμελιωδώς στην ανοικτή επιστημονική ανταλλαγή ιδεών και στην ανοικτή καινοτομία, συμπεριλαμβανομένου του ανοικτού κώδικα και των ανοικτών τεχνολογιών», δήλωσε ο Νταρίο Χιλ σε συνέντευξη στο Associated Press, πριν από την παρουσίαση της συμμαχίας.

Ακόμη, ο Νταρίο Χιλ δήλωσε ότι η αρχική ομάδα της AI Alliance επενδύει τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη, με προσωπικό που ξεπερνά το 1 εκατ. μέλη. «Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία ιδιόκτητου λογισμικού και πως πιστεύει ότι θα υπάρχει χώρος και για τις δύο προσεγγίσεις.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όπως και με το Linux, η IBM βλέπει δυναμική σε ένα μοντέλο ανοιχτού κώδικα, δηλώνοντας ότι «μια βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία πρέπει να έχει ένα ζωντανό, ανοιχτό οικοσύστημα».

Ανάμεσα στους πρώτους υποστηρικτές του ανοικτού κώδικα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι και η Meta. «Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα όταν η ΑΙ αναπτύσσεται ανοιχτά –περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη, να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και να εργαστούν για την ασφάλεια», δήλωσε ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος της Meta για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Η AI Alliance φέρνει κοντά ερευνητές, προγραμματιστές και εταιρείες, προκειμένου να μοιραστούν εργαλεία και γνώσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν όλους να σημειώσουμε πρόοδο, είτε τα μοντέλα μοιράζονται ανοιχτά είτε όχι», δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: