Η Meta Platforms αποκάλυψε σε ανακοίνωσή της, ότι μια ομάδα χάκερ χρησιμοποίησε το Facebook για να στοχεύσει δημόσια πρόσωπα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων επιφανών στρατιωτικών αξιωματούχων, πολιτικών και ενός δημοσιογράφου, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Meta δήλωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχει αφαιρέσει ένα δίκτυο περίπου 40 ψεύτικων λογαριασμών, ομάδων και σελίδων στο Facebook και το Instagram, που λειτουργούσαν από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στόχευαν χρήστες στην Ουκρανία, για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά.

Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι ανέστειλε περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς και μπλόκαρε την κοινοποίηση αρκετών συνδέσμων για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την χειραγώγηση της πλατφόρμας και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η έρευνα που διεξάγει, δείχνει ότι οι λογαριασμοί προέρχονταν από τη Ρωσία και προσπαθούσαν να διαταράξουν τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Meta απέδωσε τις προσπάθειες χάκινγκ σε μια ομάδα γνωστή ως Ghostwriter, η οποία, όπως είπε, απέκτησε επιτυχώς πρόσβαση στους λογαριασμούς των στόχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι οι χάκερ προσπάθησαν να δημοσιεύσουν βίντεο στο YouTube από τους λογαριασμούς που παρουσίαζαν τα ουκρανικά στρατεύματα ως αποδυναμωμένα, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που ισχυριζόταν ότι έδειχνε Ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από ένα δάσος και να υψώνουν λευκή σημαία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας δήλωσαν την Παρασκευή (25/2) ότι χάκερ από τη γειτονική Λευκορωσία στόχευαν τις ιδιωτικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και σχετικών ατόμων, κατηγορώντας μια ομάδα με την κωδική ονομασία «UNC1151». Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye έχει συνδέσει προηγουμένως την ομάδα με τις δραστηριότητες της Ghostwriter.

Η ομάδα ασφαλείας της Meta δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα για την ασφάλεια των στοχευμένων λογαριασμών και ότι έχει μπλοκάρει τους τομείς phishing που χρησιμοποίησαν οι χάκερ. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει τα ονόματα οποιουδήποτε από τους στόχους, αλλά δήλωσε ότι είχε ειδοποιήσει τους χρήστες όπου ήταν δυνατόν.

Η Meta ανέφερε ότι η ξεχωριστή εκστρατεία επιρροής, η οποία χρησιμοποίησε μια σειρά από πλασματικά πρόσωπα, ισχυρίστηκε ότι είχε έδρα το Κίεβο και διαχειριζόταν έναν μικρό αριθμό ιστότοπων που “μεταμορφώθηκαν” σε ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα εν λόγω πρακτορεία δημοσίευσαν ισχυρισμούς σχετικά με τη Δύση που προδίδει την Ουκρανία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε βρει συνδέσμους μεταξύ αυτού του δικτύου επιρροής και μιας επιχείρησης που αφαίρεσε τον Απρίλιο του 2020, την οποία είχε συνδέσει με άτομα στη Ρωσία, την περιοχή Ντονμπάς στην Ουκρανία και δύο μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Κριμαία – NewsFront και SouthFront, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ούτε το NewsFront ούτε το SouthFront ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχόλιο.

Η Meta είπε επίσης ότι η απήχηση των αναρτήσεων ήταν σε «πολύ χαμηλό επίπεδο», ωστόσο αρνήθηκε να δώσει ακριβή νούμερα. Συγκεκριμένα, είπε ότι η εκστρατεία είχε λιγότερους από 4.000 λογαριασμούς στο Facebook που ακολουθούσαν μία ή περισσότερες από τις σελίδες της και λιγότερους από 500 λογαριασμούς που ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από τους λογαριασμούς της στο Instagram. Δεν ανέφερε πόσο καιρό οι εκστρατείες ήταν ενεργές στις πλατφόρμες της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η εκστρατεία είχε χρησιμοποιήσει το YouTube, το Telegram και τους ρωσικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Odnoklassniki και VK. Το YouTube, το Telegram και η VK, στην οποία ανήκει επίσης η Odnoklassniki, δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της Μόσχας και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Την Παρασκευή (25/2), η Ρωσία δήλωσε ότι θα περιορίσει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook, μια κίνηση που η Meta δήλωσε ότι έγινε μετά την απόρριψη κυβερνητικού αιτήματος να σταματήσει ο ανεξάρτητος έλεγχος των γεγονότων από διάφορα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το Σάββατο, το Twitter δήλωσε επίσης ότι η υπηρεσία του περιορίζεται για ορισμένους Ρώσους χρήστες.

Η Meta, η οποία τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε αλλαγές όπως η αφαίρεση της δυνατότητας προβολής και αναζήτησης των λιστών φίλων των λογαριασμών του Facebook στην Ουκρανία, δήλωσε ότι προβαίνει σε αυτή την αλλαγή και στη Ρωσία ως απάντηση σε δημόσιες αναφορές για στοχοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των διαδηλωτών.