Απάντηση επί του πεδίου για την άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, παρά την επιχείρηση της Λιβύης με προφανή υποκίνηση από την Τουρκία να παρουσιάσει χάρτες που καταστρατηγούν πλήρως τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση της Τρίπολης στον ΟΗΕ ήταν ένα ακόμα βήμα απομάκρυνσης από την προοπτική ουσιαστικής επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας και Τρίπολης, καθώς το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν αποτελεί για την κυβέρνηση βάση συζήτησης.
Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν παρασκηνιακά ότι δεν έχει μεγάλη σημασία τι λένε στους χάρτες οι Λίβυοι, όταν σέβονται την αρχή της μέσης γραμμής στην πράξη, όπως έκαναν πρόσφατα με τη συμφωνία με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας, το μείζον όμως για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει ο ελληνικός σχεδιασμός στα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
Πρακτικά, το στοίχημα είναι η Chevron να κάνει το επόμενο βήμα και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο οποίος έχει ως καταληκτική ημερομηνία για τις συμμετοχές τη 12η Σεπτεμβρίου. Προς τούτο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη με την αρμόδια αντιπρόεδρο του Αμερικανικού κολοσσού Λιζ Σουόρτσε, η οποία φέρεται να επιβεβαίωση τη δεδηλωμένη πρόθεση της εταιρίας να συμμετάσχει. Η Chevron συμμετέχει άλλωστε και σε κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ κάτι που δείχνει ότι σταθμίζει μεν τα γεωπολιτικά ρίσκα, αλλά προχωρά εκμεταλλευόμενη το μέγεθος και τη σημασία της εκεί που πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική οικονομικού οφέλους.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση θέλουν να αποκρούσουν για μια ακόμη φορά τα πυρά περί υποχωρητικότητας που εκτοξεύονται από όλες τις πολιτικές πτέρυγες. «Η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με πράξεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ψευτο-πατριωτικές κορώνες, σε πείσμα κάποιων που θέλουν να χτίσουν ένα ψεύτικο αφήγημα», αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα. Κάτι που επισφραγίζεται από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, την αποτροπή των υβριδικών μεταναστευτικών απειλών κ.ο.κ.
«Εμείς, δεν πρόκειται να βάλουμε στο «ζύγι» το εθνικό συμφέρον με βάση το ποιος θα ενοχληθεί. Εμείς θα προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον, θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα έχουμε μια πολιτική κυριαρχίας, πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Σημειωτέον, ως το τέλος Ιουλίου είναι πιθανό να ανακοινωθεί και η χωροθέτηση των δύο θαλασσίων πάρκων σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο που διαμορφώνονται μεν με περιβαλλοντικά κριτήρια, πλην όμως έχουν δεδομένη γεωπολιτική αξία ιδίως αν κρίνει κανείς από τις «προληπτικές» αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωσή τους από τη Σύνοδο για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Ντεζιρέ Ινγκλαντέρ «ανέβασε» τη θερμοκρασία με τις καλοκαιρινές της πόζες
- Ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τους ονειρικούς προορισμούς του κόσμου για το 2025
- iPhone 17: Η ημερομηνία κυκλοφορίας και τα χρώματα του νέου smartphone της Apple
- Ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει το κόστος στέγασης