Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 στο καφέ του τένις κλαμπ Pompeia del Montjuic υπογράφηκε μια από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) συμφωνία στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Μια συμφωνία που άλλαξε τη μοίρα της Μπαρτσελόνα και επέτρεψε σε όλον τον κόσμο να γνωρίσει έναν από τους κορυφαίους (αν όχι τον κορυφαίο) ποδοσφαιρικό του προφήτη: τον Λιονέλ Μέσι.
Εκείνη την ημέρα ο Λίο «δέθηκε» με τους Καταλανούς χάρις στην επιμονή του Κάρλες Ρέσακ, παλαίμαχου άσου της ομάδας, βοηθού του Γιόχαν Κρόιφ όταν ο Ολλανδός ήταν στον πάγκο της και τεχνικού διευθυντή των μπλαουγκράνα εκείνη την εποχή.
Ο 13χρονος Μέσι είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη από τον Σπετέμβριο και στις προπονήσεις που έκανε άφησε τους πάντες με ανοικτό το στόμα, ωστόσο ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Ζοάν Γκασπάρ ήταν διστακτικός στο να του προσφέρει πολυετές συμβόλαιο.

Messi

Με τις εβδομάδες να περνούν οι ατζέντηδες Οράσιο Γκαγκιόλι (Αργεντινός) και Ζοσέπ Μινγκέλα (Ισπανός) άρχισαν να πιέζουν τη Μπαρτσελόνα με τον πρώτο να απειλεί πως θα τον πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Κι οι πιέσεις έπιασαν τόπο καθώς στις 14 Δεκεμβρίου μετά από έναν αγώνα τένις του Γκαγκιόλι με τον Ρέσακ, παρουσία του πατέρα του Μέσι, ο τεχνικός διευθυντής των Καταλανών πήρε πάνω του την υπόθεση και τους καθησύχασε υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο.

messi3

Ωστόσο μη έχοντας μαζί του κανένα επίσημο έγγραφο, ο Ρέσακ χρησιμοποίησε μια χαρτοπετσέτα από το καφέ στην οποία είχε γράψει: “Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου 2000 και παρουσία των κυρίων Μινγκέλα και Γκαγκιόλι, ο Κάρλες Ρέσακ αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, συμφωνεί, με δική του ευθύνη και ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές απόψεις, να υπογράψει τον παίκτη Λιονέλ Μέσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα ποσά».

Napkin

Μία εβδομάδα αργότερα ο Μέσι υπέγραψε το κανονικό του συμβόλαιο και ξεκίνησε να γράφει ιστορία με τη φανέλα της…

Τώρα, 24 χρόνια από εκείνη την ιστορική ημέρα, η πιο διάσημη χαρτοπετσέτα επιστρέφει στο προσκήνιο.

Αφού για κάποια χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες για το ποιος είναι ο κάτοχος της, αποκαλύφθηκε ότι ο προνοητικός Οράσιο Γκαγκιόλι την είχε φυλάξει σαν τα μάτια του.

Napkin2

Ο Αργεντινός ατζέντης που ζει μόνιμα στην Ανδόρα την είχε τοποθετήσει σε μία θυρίδα στην τράπεζα Credit Andorra.

Όταν έγινε γνωστό ότι αυτός είναι ο κάτοχος της, έγινε δέκτης πολλών προτάσεων απ’ όλο τον κόσμο και με… πολλά μηδενικά, ωστόσο έδινε αρνητικές απαντήσεις και το 2018 σε συνέντευξη του είχε αποκαλύψει ότι δική του επιθυμία ήταν να τη δανείσει στο μουσείο της Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο οι επαφές που είχαν ξεκινήσει οι δύο πλευρές εδώ και χρόνια ποτέ δεν απέδωσαν καρπούς και τελικά η θυρίδα στην τράπεζα της Ανδόρας άνοιξε, ωστόσο η χαρτοπετσέτα δεν θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, αλλά από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου θα τεθεί σε Online δημοπρασία από τον γνωστό οίκο Bonhams.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί για τις 300.000 λίρες αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει πολύ μεγάλη μάχη και το νούμερο θα έχει πολλά περισσότερα μηδενικά.