Πιθανή θεωρείται μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός στα εδάφη του Ισραήλ και του Λιβάνου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκύπτει, πως πλέον είναι εφικτό.
Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με την εικόνα που παρουσίασε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας από τη Μέση Ανατολή, ο οποίος εξήγησε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους πως προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση της Χεζμπολάχ, από τα βόρεια τμήματα του ποταμού Λιτάνι που βρίσκεται στον νότιο Λίβανο.
Γεγονός που θα δώσει στον λιβανέζικο στρατό την δυναμική στη συγκεκριμένη ζώνη, ώστε να αναλάβει την ευθύνη και να οριοθετήσει τοπικά (έστω) την κατάσταση.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Άμος Χόχσταϊν, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ και έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Ισραέλ Κατζ. Μαζί επίσης και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των IDF (Israel Defense Force) αντιστράτηγο, Χέρτζι Χάλεβι. Ο βασικός λόγος αυτού του ταξιδιού είναι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
Η επίσκεψη στον Λίβανο
Τις προηγούμενες ημέρες ο Χόχσταϊν είχε επισκεφθεί τον Λίβανο και σε συναντήσεις του εκεί προέκυψε η εικόνα της «πρόσθετης προόδου».
Από την άλλη όμως, θεωρείται βέβαιο πως αν το Ισραήλ διαπιστώσει πως η Χεζμπολάχ θα επιχειρήσει να… αναγεννήσει τις υποδομές της στο νότιο Λίβανο, δεν πρόκειται να σταθεί με σταυρωμένα χέρια.
Σε αυτή την περίπτωση έχει ενημερώσει ήδη ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι δεν θα υποχωρήσει στις επιθετικές του θέσεις. Δηλαδή, το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να δράσει για να αποτρέψει οποιαδήποτε άμεση απειλή, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό μελών της Χεζμπολάχ που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια επίθεση ή ένα φορτίο όπλων που προορίζεται για την συγκεκριμένη οργάνωση.
Βάσει των δεδομένων αυτών και των προδιαγραφών, οι Λιβανέζοι πολίτες θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα χωριά τους στο νότιο Λίβανο, ενώ το Ισραήλ δεν θα συμπεριλάβει στα σχέδιά του τη διατήρηση μιας ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο.
Ταυτόχρονα, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η UNIFIL, πρόκειται να εξακολουθεί να έχει παρουσία στο νότιο Λίβανο μετά την υπογραφή της πιθανής εκεχειρίας.