Απαισιόδοξα τα μηνύματα από την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ευρω-πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στο τραπέζι τέθηκε η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους ταξιδιώτες.

Όμως η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ, θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, αλλά και των ερωτημάτων σχετικά με το αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι τον ιό.

Η ΕΕ εξετάζει κλείσιμο συνόρων με τη Μ. Βρετανία και πιθανό ένα νέο lockdown στη Γαλλία

 

Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν, καθώς κι αρκετές χώρες της Ένωσης και διεθνείς Οργανισμοί, όπως η ΙΑΤΑ – τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας ρύθμισης.

Αγκέλα Μέρκελ: «Δεν αναμένω οριστικές αποφάσεις από την αποψινή τηλεδιάσκεψη»

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.

Σε ερώτηση για το αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε:

 

«Το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορωνοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία» υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

 

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας, σύμφωνα με τη Μέρκελ, είναι το κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

 

Μιλώντας μάλιστα για την Γερμανία, ανέφερε ότι ελπίζει πως θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

 

«Έσχατο μέσο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, άφησε ακόμη και το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Μητσοτάκης: Αξιόπιστη και ασφαλής λύση.

Στην τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων, αλλά και επί της ήδη διατυπωμένης ανάγκης για περαιτέρω πίεση της ΕΕ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για ταχύτερη παραγωγή εμβολίων και επίσης ταχύτερης έγκρισης σκευασμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Κάνοντας λόγο για «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε άρθρο του ότι πρόκειται «για μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας», ενώ διευκρινίζει ότι «στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Όπως διευκρινίζει, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» προειδοποιεί.

Θετική και η Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα.

«Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισαβόνα.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.