Απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκτοξεύει η Ρωσία, με φόντο το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Λιθουανία: Κενό γράμμα οι απειλές της Ρωσίας

Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε πως η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

«Το να απειλεί η Ρωσία δεν είναι κάτι καινούριο», είπε η πρωθυπουργός Σιμονιτέ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Ανουσάουσκας δήλωσε εξάλλου στο λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS πως πυρηνικά όπλα έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ πριν από τη σημερινή κρίση.

«Οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς τη σημερινή κατάσταση της ασφάλειας, διατηρούν το όπλο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ … η διεθνής κοινότητα, οι χώρες στην περιοχή, το γνωρίζουν αυτό θαυμάσια … Τα χρησιμοποιούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Ανουσάουσκας, σύμφωνα με την ίδια πηγή

Φινλανδία και Σουηδία στρώνουν το έδαφος για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, Φινλανδία και Σουηδία στρώνουν το έδαφος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις ρωσικές απειλές.

Οι δύο πρωθυπουργοί, Σάνα Μάριν (Φινλανδία) και Μαγκνταλένα Άντερσον (Σουηδία), συναντήθηκαν χθες (13/04) στη Στοκχόλμη, όπου συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της αμυντικής «θωράκισης», έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης επεσήμανε πως «δίχως να θέσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα, απαιτούνται εβδομάδες και όχι μήνες έως ότου ληφθεί η οριστική απόφαση», ενώ η Σουηδή ομόλογός της υπογράμμισε ότι «δε θα βιαστούμε, όμως εξετάζουμε κάθε επιλογή με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας μας», σε κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους.

Αμφότερες ανέφεραν πως χρειάζεται να εργασθούν όλες οι πλευρές «προσεκτικά και ενδελεχώς», ενώ τονίσθηκε ότι «η μία δύναμη εξαρτάται άμεσα από την άλλη, εξαιτίας της ισχύουσας αμυντικής συνεργασίας».

«Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα εκκινήσουν μετά τη γιορτή του Πάσχα», σημείωσε η Σάνα Μάριν και προσέθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλόγως των συνθηκών.