Αποκαλυπτική, για τους λόγους που οδήγησαν το υπουργείο Πολιτισμού στην απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού, είναι η υπουργική απόφαση που υπέγραψε η Λίνα Μενδώνη.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε την Παρασκευή 11/8 η υπουργός Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) χωρίς να έχει το δικαίωμα και κατά παράβαση των αποφάσεων παραχώρησης του κτιρίου, παραχώρησε σε τρίτα πρόσωπα, τη χρήση του χώρου και τη φύλαξη του!

Στην Υπουργική Απόφαση επισημαίνεται μάλιστα ότι τα πρόσωπα αυτά, σε πλήρη γνώση και αποδοχή του Σ.Ε.Α., πραγματοποίησαν, στο κτίριο ανοικτή εκδήλωση προς το κοινό χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή τελών υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων όπως προβλέπει ο ν. 4858/2021 (άρθρο 46). Σημειώνεται μάλιστα ότι οι επισκέπτες της εκδήλωσης καλούνταν σε… «απαραίτητη συνεισφορά», σύμφωνα με τη σχετική αφίσα-πρόσκληση, η οποία δημοσιεύθηκε στον τύπο και βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει μάλιστα ότι η εκδήλωση εντός του δημοσίου ακινήτου-μνημείου, δεν συνδέονταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α., ούτε με την αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας…

Τέλος, στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ακόμα ότι η ανάκληση παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Δείτε ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση με την οποία ανακαλείται η άδεια παραχώρησης του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Διαβάστε ακόμη: